Visa allastudier.se som: Mobil

Allmän kurs gymnasie/grundskola – 5 inriktningar

Sommenbygdens folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Tranås
1-3 år
Heltid
CSN-berättigad
Allmän kurs på Sommenbygdens folkhögskola

Allmän kurs gymnasie/grundskola – 5 inriktningar

Behöver du plugga upp grundskolan eller komplettera gymnasiet? Läs en studieförberedande kurser!

Fem inriktningar 

Sommenbygdens folkhögskola erbjuder studieförberedande kurser på både grundskolenivå och gymnasienivå med fem inriktningar. Du kan välja mellan beteendevetenskaplig inriktning, e-sport, musik, idrott eller få mer tid till de teoretiska ämnena. Liten grupp, studieteknik och studiestrategier, mycket stöd och positiv atmosfär ger dig bästa tänkbara chanser att lyckas med dina studier.

Du har möjligheten att söka till eftergymnasiala utbildningar som KY, Yrkeshögskola, Universitet och Högskola. Du har förbättrat dina möjligheter på arbetsmarknaden. Genom personlig utveckling har du fått ett bättre självförtroende och självinsikt.

1. Allmän kurs med beteendevetenskaplig inriktning:
För dig som är intresserad av att arbeta med människor. Vi läser psykologi och sociologi.  Läs mer om beteendevetenskaplig inriktning på skolans hemsida.

2. Allmän kurs E-sport:
E-sporten växer och är i dag en av världens största sporter, detta gör att det också växer fram nya yrken inom sporten. Här får du chansen att prova på E-sport! I ämnet E-sport blandar vi teori och praktiskt spelande med mängdträning, strategi & analysering. Vi går igenom flera viktiga ämnen inom E-sport, bland annat ledarskap, stresshantering, lagkommunikation, kost & hälsa. Genom utbildningen får du möjlighet att utvecklas i din roll som E-sportare men vi går även igenom andra delar inom E-sport. Genom teambuilding och ledarskapsutveckling hittar du din roll inom e-sporten där vi lär av varandra.

3. Allmän kurs med inriktning musik:
På den här inriktningen fokuserar vi på det praktiska, du får prova på att sjunga och spela instrument – främst gitarr och piano. Vi övar även lite på notläsning, lyssning och musikteori men du behöver inte ha några förkunskaper i musik sedan tidigare.
Under året gör vi några olika projekt där du, om du vill, får möjlighet att framträda både på skolan och utanför skolan. Vi samarbetar också med skolans musiklinje vid ett par tillfällen under läsåret. Vill du satsa lite mer på musiken har du möjlighet att läsa in upp till två gymnasiekurser i samband med musikinriktningen: Instrument/Sång 1 samt Ensemble med Körsång.

4. Allmän kurs med allmän inriktning:
Inriktningen allmän är för dig som vill lägga mer tid på gymnasiegemensamma och behörighetsgivande ämnen. Du får mer tid varje vecka till att läsa: svenska, engelska, matematik, naturvetenskap, samhällskunskap, historia och religion. Inriktningen passar dig som går ditt första år på allmän kurs på folkhögskola men även dig som behöver tid för att fördjupa dig i fortsättningskurser.

5. Allmän kurs med inriktning idrott

Kursens syfte och innehåll

Kursens syfte är att få grundläggande behörighet till högskolestudier och studier på yrkeshögskola. För att få grundläggande behörighet ska man på folkhögskola genomföra 1-3 års studier och ha kunskaper motsvarande godkänd nivå i gymnasieskolans samtliga 10 gymnasiegemensamma ämnen. Längden på studierna beror på omfattningen av tidigare studie-och arbetslivserfarenhet. Ett år på vår skola är 40 veckors heltidsstudier. Heltidsstudier är lika med 30 undervisningstimmar om 40 minuter per vecka.

Omfattningskravet kan uppnås genom:

 • Tre år på folkhögskola eller
 • Två år på folkhögskola som bygger på minst ett års gymnasiestudier eller grundskola och minst 1 års yrkesverksamhet eller
 • Ett år på folkhögskola som bygger på minst två års gymnasiestudier

Med gymnasiegemensamma ämnen menas:

 • Svenska som andraspråk 1, 2 och 3 eller
 • Svenska 1, 2 och 3
 • Engelska 5 och 6
 • Matematik 1a, b eller c
 • Historia 1a1
 • Naturkunskap 1a1
 • Religionskunskap 1
 • Samhällskunskap 1a1

Ämnen på högre nivå, så kallade särskilda behörigheter, erbjuds när tillräckligt många är intresserade:
Historia 2
Samhällskunskap 2
Religionskunskap 2
Engelska 7
Matematik 2
Naturkunskap 2

Allmän kurs läses på heltid. Du får en egen mentor. Tillsammans med dig ordnar vi bästa möjliga studiegång. Vi vill ge dig en positiv förändring i livet, att du ska växa som människa och få mycket ny och meningsfull kunskap.

I kursen ingår att du deltar i skolans gemensamma folkbildningsaktiviteter. Där ingår Forumtid en gång per vecka.

Ansökan och behörighet

För att kunna ansöka till denna studieförberedande kurs måste du vara minst 18 år.
Antagning sker utifrån dina behov och vad du har läst tidigare. Stor vikt läggs vid ditt personliga brev samt din motivation. Betygskopior, personbevis samt personligt brev ska bifogas ansökan. Slutlig antagning sker efter intervju.
Ett krav är SFI lägst D-nivå eller motsvarande för dig som inte är född i Sverige.

Kontakta gärna Sommenbygdens folkhögskola om du har frågor kring behörighet, antagning och ansökan.

Examen & Intyg

Efter godkända resultat i denna kurs kommer du att kunna gå vidare med studier på gymnasienivå/högre utbildning.

Studieomdöme och behörighetsintyg

När du klarat omfattningskravet och har godkänt i dessa gymnasiegemensamma ämnen har du uppnått gymnasiekompetens och grundläggande behörighet till högskolestudier.

På folkhögskolans Allmänna kurser får de studerande som så önskar ett studieomdöme, efter minst ett års heltidsstudier. Studieomdömet handlar om den studerandes studieförmåga och grundar sig på en bedömning från alla undervisande lärare.

Kostnader

Undervisningen på Sommenbygdens folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar endast en terminsavgift på 1 000 kronor som täcker försäkring under skoltid, kopiering, studiebesök med mera. Du får låna läroböcker på skolan.

Sommenbygdens folkhögskola

Sommenbygdens folkhögskola

Välkommen till Sommenbygdens folkhögskola!

Sommenbygdens folkhögskola i Tranås passar dig som vill skaffa grundläggande behörighet för högre studier, men också dig som redan har en utbildning men nu vill vidareutbilda dig eller byta bana i livet. Sommenbygdens folkhögskola är en frivillig utbildningsväg, fri från...


Läs mer om Sommenbygdens folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Allmän kurs gymnasie/grundskola – 5 inriktningar
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Sommenbygdens folkhögskola

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Allmän kurs gymnasie/grundskola – 5 inriktningar från Sommenbygdens folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Recensioner

Det finns inga recensioner för Allmän kurs gymnasie/grundskola – 5 inriktningar

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: