Visa allastudier.se som: Mobil
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Göteborg
200 yh

Direktris

Direktris

Stor efterfrågan inom modebranschen.Du lär inte gå sysslolös efter den här utbildningen. Modebranschen söker efter nya direktriser som kan förverkliga modedesignerns visioner och kreationer och omvandla dem till en större produktion. Tillsammans med företagets designers går du igenom skisser och skapar måttlistor, detaljinstruktioner och tekniska specifikationer. Eftersom du är förbindelsen mellan designer och fabrik krävs det goda kunskaper i olika dataprogram för konstruktion och läggbilder.

Du håller i avprovningar tillsammans med designteamet, kommenterar och svarar på förstaprover efter avprovning, justerar mönster och tar fram alla tekniska specifikationsdokument samt tillbehör. Det här arbetet kräver en god känsla för form och teknisk kunskap. Du behöver också vara bra på att planera tiden och organisera arbetet

Under utbildningen får du lära dig mönsterkonstruktion, modellutveckling, gradering och läggbilder med hjälp av olika dataprogram, framförallt ett av marknadens ledande datasystem, Lectra.

Dessutom lär du dig hur man gör utförliga produktskisser, tekniska specifikationsdokument och ritningar. Vi lägger stor vikt och tid på passform, mätningar, gradering av storlekar och att skapa måttlistor.Sömnadskunskap är väsentlig för att ha förståelse för hur olika plagg konstrueras innan de går till produktion. Under projekten med kjol, blus, klänning, kavaj och byxa lär du dig anpassa sömnaden på ett konfektionstekniskt sätt, göra avstämningar och bedöma kvaliteten. I utbildningen ingår också flera veckors praktik/LIA på något av landets företag i konfektionsindustrin.

Utbildningen fördelar sig på följande kurser:
Detalj- och konfektionssömnad, 30 poäng
Examensarbete, 20 poäng
Fackteckning, 15 poäng
LIA, 30 poäng
Materiallära, 7 poäng
Mönsterkonstruktion och gradering, 90 poäng
Produktion och inköp, 8 poäng
Summa: 200 poäng

När du är klar med din utbildning

När du har tagit examen på den här utbildningen kan du arbeta som direktris, Technical Designer, mönsterkonstruktör, designtekniker, produktionstekniker, konfektionstekniker eller inköp- eller designassistent.

Varför ska jag bli Direktris?

Efterfrågan är stor inom dessa yrken hos modeföretagen och detaljhandelskedjorna som designar egna kollektioner. Eftersom det finns många olika inriktningar är chansen stor att du får ett arbete direkt efter skolan. När du väl är inne i branschen finns det stora möjligheter att gå vidare antingen internt på något av de stora modehusen eller att söka sig vidare i Sverige eller utomlands.

Studiemedel

Utbildningen är studiemedelsberättigad. För att vara säker på vad som gäller för just dig rekommenderar vi dig att kontakta CSN direkt.

Förkunskaper

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Hitta till utbildaren

Stiftelsen Tillskärarakademin i Göteborg

Recensioner

Det finns inga recensioner för Direktris

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön