Visa allastudier.se som: Mobil

Möjliga världar och fiktiva världar

Stockholms universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Stockholm
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2021 - Stockholm

Möjliga världar och fiktiva världar

I denna kurs kommer vi läsa och analysera ett antal skönlitterära verk från olika perioder med ett teoretiskt fokus på det fiktiva och det faktiskavad som är fallet och vad som skulle kunna vara fallet. Vi kommer också att ta del av litteraturkritiska och teoretiska texter som rör möjliga världar och fiktionalitet. Att analysera litteratur som fiktiva världar innebär ett annat tillvägagångssätt än de metoder som går ut på att tolka verk utifrån frågor om deras mening. Andra frågor ställs. I stället för att fråga, vad betyder den här romanen? frågar vi oss, vilken sorts värld byggs upp av denna text? Hur förs läsaren in i denna värld? Denna typ av frågor leder vidare till grundläggande resonemang om narrativ form och om vad vi menar med värld i första rummet. Vi kommer att läsa ett antal litterära verk vars särpräglade fiktiva världar gör anspråk på en verklighet som säger något om vår förmåga att tänka oss vad som (ännu) inte är fallet.Centrala begrepp för kursen: möjliga världar, fiktionalitet, referentialitet, spatialitet, storyworld, utopi/dystopi, novum, immersion.

Förkunskaper

Filosofie kandidatexamen med minst 90 hp eller motsvarande inom ett för kursen relevant område(engelska, litteraturvetenskap). Engelska B/Engelska 6 eller motsvarande.

Stockholms universitet

Stockholms universitet

Stockholms universitet

En utbildning från Stockholms universitet är en merit som skapar goda förutsättningar för arbete och karriär, både nationellt och internationellt. Du kan välja bland över 200 program och 1900 fristående kurser inom humaniora, juridik, lärarutbildning, naturvetenskap, samhällsvetenskap och språk. Vid...


Läs mer om Stockholms universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Stockholms universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Möjliga världar och fiktiva världar

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: