Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning

Sverigefinska folkhögskolan
Sammanfattning
Yrkesutbildning
Haparanda
1-2 år
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: 2023-08-28 - Haparanda
Sista ansökan: Löpande
Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning

Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning

Yrkesutbildning till Ljudtekniker

(Obs: Den här utbildningen finns både som särskild kurs – alltså en vanlig heltidsutbildning där du får studera till ljudtekniker – samt som eftergymnasial yrkesutbildning där även olika moment som bl. a. entreprenörskap och liknande tillkommer i syfte att förbereda dig för steget in i arbetslivet. Oavsett vilken av dessa nivåer du vill läsa så börjar du med att ansöka till den här utbildningen. Då får du mer info om nivåerna i samband med antagningen och kan göra ditt val efter det.)

Ljudtekniker är en ett- till tvåårig utbildning. Det första året, basåret, fokuserar på grunderna inom inte bara inspelning och liveljud utan även scenljus, vilket är mycket användbart att kunna när du jobbar med scenframträdanden. Under andra året får du förstås fortsätta att arbeta med ljud, men nu får du dessutom möjlighet att fördjupa dig inom antingen liveljud/scenljus, musikinspelning/mixning eller filmljud för att finslipa dina kunskaper litet extra. Helheten är perfekt för dig som vill söka vidare till studier inom ljudteknik på t. ex. högskola eller helt enkelt ta klivet in i arbetslivet.

Utbildningen dig grundläggande kunskaper inom inspelningsteknik, liveljud och scenljus. Du får lära dig att hantera och använda bl. a. Pro Tools, PA-system, mixerbord och mikrofoner. Du får även lära dig mixnings- och lyssningsteknik, akustik, musikteori, ellära, med mera.

Utöver teoretiska studier kommer du även att få jobba praktiskt med att rigga och mixa ljud och ljus inför- och under skolans evenemang, vilket kan vara allt från föreläsningar till utomhuskonserter. Du kommer även att jobba med flera egna inspelningsprojekt. Höstens stora projekt är ett coverprojekt som går ut på att ”härma” ljudet på en inspelning där du agerar ljudtekniker och skolans musiker blir inspelade.

I utbildningen ingår även fyra veckors praktik där du som deltagare har möjlighet att söka praktikplats inom det som intresserar dig. Många av våra deltagare har genom praktikplatser fått arbete efter praktikperioden. Skolan hyr dessutom ut utrustning till olika event där du som deltagare tillsammans med skolans handledare sköter tekniken. Vi tycker det är viktigt att du som deltagare får möjlighet att ta del av så många riktiga jobb som möjligt.

Vi har tre professionella inspelningsstudior sammankopplade med fyra separata kontrollrum, och det finns flera arbetsstationer där du kan öva upp dina färdigheter. Deltagarna på utbildningen har tillgång till lokalerna dygnet runt, förutsatt att man sköter sina studier dagtid.

Förkunskaper

Om du saknar behörighet att läsa den här utbildningen så kan du gärna ansöka till Ljudtekniker: Allmän kurs istället. Där kan du läsa in de grundskoleämnen du saknar behörighet i samt även studera och jobba med ljudteknik. Och vår utbildning Ljudtekniker låter dig plugga ljudteknik precis som i den här utbildningen men utan yrkesmomenten. Den har dessutom litet lägre antagningskrav.

Om skolan

Boende och restaurang


Det finns boende för skolans deltagare i Svefis vandrarhem som ligger tvärs över torget från huvudbyggnaden. I rummen ingår wifi och eget badrum samt tillgång till gemensamt kök. Du kan markera att du vill hyra ett rum i samband med att du skickar in din ansökan till någon av våra utbildningar. Skolans restaurang Minerva på innergården är en populär lunchrestaurang med varierad mat (även vegetariskt varje dag) där skolans deltagare får rabatterat pris.

För mer info om utbildningen och Svefi som skola, besök gärna den här kursens sida på vår webbplats

Kostnader

Utbildningen är CSN-berättigad, läses på heltid i upp till två år här på skolan. Utöver att den siktar på ett göra dig redo för arbetslivet ger den dig även goda grunder inför vidare studier på exempelvis högskola.

Fortsatta studier

Efter du slutfört utbildningen beräknas du ha uppnått följande:
— Du kan hantera inspelning och PA, både analogt och digitalt.
— Du har kunskap om mikrofoner, mixning, effekthantering, mastring, klangutbredning, stereoteknik, MIDI, synkronisering, effektläggning, radio, akustik, med mera.

Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan - Svefi

Svefi ligger i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det är därifrån namnet kommer.Idag drivs skolans utbildningar...


Läs mer om Sverigefinska folkhögskolan och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Sverigefinska folkhögskolan

Torget 3
953 32 Haparanda

Recensioner

Det finns inga recensioner för Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Ljudtekniker: Eftergymnasial yrkesutbildning från Sverigefinska folkhögskolan, fyll i dina uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via *
Telefon
SMS
Mail
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön