Visa allastudier.se som: Mobil

Mätningsingenjör

Teknikhögskolan
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Göteborg
400 yh
Kommande starter
Göteborg
2020-08-01 
2021-08-01 

Videoreportage

Teknikhögskolan

Mätningsingenjör

Vad gör en mätningsingenjör?
Som mätningsingenjör gör du inmätningar och utsättningar av exempelvis byggnader, ledningar och vägar. Dessutom tar du fram underlag till kartor och granskar befintliga ritningar. I rollen använder du avancerade digitala instrument och mäter både optiskt och med hjälp av satelliter.

Jobba som mätningsingenjör
Efter examen kan du arbeta som mätningsingenjör eller mätningstekniker inom bygg/anläggning, antingen på ett entreprenadföretag, som konsult eller på kommunen.

Utbildningsform och upplägg
Världen förändras och det gör även våra utbildningar. Mätningsingenjör är en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning) som du läser på heltid på Teknikhögskolan i Göteborg under 2 år och det är en vidareutveckling av vår tidigare utbildning Geodetisk mätningstekniker.

Uppskattningsvis är det föreläsning cirka 2-3 dagar per vecka och resten av tiden ägnas åt grupparbeten och självstudier. I de mer praktiska kurserna hålls vissa lektioner utomhus och du får även göra flera studiebesök på olika projekt i branschen och ta del av gästföreläsningar från personer med lång erfarenhet av mätyrket.

Kunskap efter utbildningen
Efter utbildningen kan du behärska datorprogram och mätinstrument som används i branschen. Du kan även skapa terrängmodeller, göra GPS-mätningar och behärska maskinstyrning.

Du har kunskap om hur mätnings- och beräkningsresultat bearbetas och hur du kan läsa och tolka ritningar inom bygg- och anläggningssektorn. Dessutom vet du hur du ska söka information om relevanta lagar och regelverk samt bedöma vilken typ av mätning som är lämplig i en viss situation.Våra studerande på LIA (praktik)Några exempel på vad våra studerande har varit delaktiga i under sina LIA-perioder är byggandet av nya Hisingsbron och Marieholmstunneln, nedsänkningen av nya E45:an samt kontrollmätningar på Lisebergs berg-och-dalbana Valkyria.

Förkunskaper

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande: 1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning. 2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1. 3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning. 4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Förutom detta ställs följande krav: Kurser: Teoretiska kurser som finns på fler program Matematik 2, 100p

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Mätningsingenjör
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Gör en intresseanmälan

För att beställa information om Mätningsingenjör, fyll i följande uppgifter: