Utbildning till bygg- och anläggningsledare

Som bygg- och anläggningsledare är du kuggen i hjulet på arbetsplatsen och ansvarar över att arbetet planenligt går framåt. Läser du en utbildning till bygg- och anläggningsledare kan du arbeta som bland annat platschef, arbetsledare eller projektledare. Vad är du mest intresserad av?
Visar 1-5 av 5 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-5 av 5 träffar

Är du strukturerad, social och drivs av problemlösning? Vill du ha personalansvar? Gillar du att kunna se tydliga resultat av det arbete du varit delaktig i och slutfört? En utbildning till bygg- och anläggningsledare låter dig få precis det! Var med och styr spakarna i morgondagens byggarbetsplatser och läs till bygg- och anläggningsledare.

Vad innebär det att jobba som bygg- och anläggningsledare?

Som bygg- och anläggningsledare är du själva ingenjören som planerar och ansvarar för arbetet på byggarbetsplatsen. Det kan det vara så att du själv ansvar över ett mindre byggprojekt. Arbetar du på ett större byggbolag delas ofta ansvaret upp i olika delar tillsammans med andra bygg- och anläggningsledare. Du planerar, leder och genomför olika byggprojekt från början till slut. För din del gäller det att ha koll på hela eller delar av själva byggprocessen. Det kan exempelvis vara att ansvara över planering, produktion och uppföljning när projektet är avslutat. Utöver det så kräver yrket ofta att man håller koll på budget, ekonomi och tidsplan för byggprojektet. Vanligtvis tillkommer även någon form av personalansvar.

Olika exempel på yrkesroller:

  • Arbetsledare
  • Platschef
  • Produktionsledare
  • Projektledare

Ledarskap och effektivitet är nyckelord för att du ska lyckas bra som bygg- och anläggningsledare. För att skapa den effektiviteten som behövs på byggarbetsplatsen är det viktigt att du med din kommunikativa förmåga kan skapa en form av teamkänsla för att driva projektet framåt. I yrket kommer du även komma i kontakt och samarbeta med människor inom olika yrkeskategorier. En god kommunikativ förmåga är en stor fördel för dig som väljer att läsa en utbildning till bygg- och anläggningsledare.

Hur ser en utbildning till bygg- och anläggningsledare ut?

Utbildningen kan läsas på högskola, universitet eller via yrkeshögskola. En utbildning till bygg- och anläggningsledare sträcker sig vanligtvis över en tvåårsperiod. På många skolor erbjuds ofta studier både på plats och på distans. Då studietakten kan variera är det bra att kolla upp vad som gäller för respektive utbildning och välja efter vad som passar dig.

På utbildningen får du lära dig mer om vilka lagar och bestämmelser som påverkar en byggprocess. Du får även lära dig om bygg- och anläggningsledarens olika ansvarsområden och projektets olika faser, samt hur du som byggledare hanterar dessa. Du kommer bland annat få kunskap inom frågor som rör KMA (kvalitet, miljö och arbetsmiljö). . En annan viktig aspekt du måste ta hänsyn till som bygg- och anläggningsledare är säkerheten på arbetsplatsen, och det är också något som du får lära dig mer kring på utbildningen.

För att söka till yrkeshögskola behöver du ha en gymnasieexamen eller ha läst en komvuxutbildning relaterad till ämnet. En bra förberedande grundutbildning på gymnasienivå kan vara Bygg- och anläggningsprogrammet eller Teknikprogrammet. Skolor du söker in på gör oftast en individuell bedömning utifrån de gymnasiekurser du fått godkänt betyg i men de kollar även på eventuell arbetslivserfarenhet! Läs på för den skola som du tänkt söka dig till och var inte rädd att ställa frågor om det dyker upp några frågetecken.

Förhoppningsvis har du blivit lite mer intresserad av en utbildning till bygg- och anläggningsledare vid det här laget. Vill du se vad det finns för andra utbildningar inom Bygg / Anläggning? Kolla in utbildningarna nedan.

Till utbildningar inom Bygg / Anläggning

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv