Hudterapeututbildningar

Är du en serviceinriktad person som vill jobba med att hjälpa människor att må bättre? Som hudterapeut jobbar du med att vårda kundens hud – från skönhetsbehandlingar till hudproblem som acne. Hitta din hudterapeututbildning här!
Visar 1-18 av 18 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-18 av 18 träffar

Vad gör en hudterapeut?

Hudterapeuten utför framförallt behandlingar för ansiktet, hudanalys, djuprengöring av huden med peeling, ger massage och lägger olika masker och krämer. En hudterapeut har också kunskaper om dermatologi, hudens uppbyggnad, och kan därför ge förslag på produkter och behandlingar som passar olika hudtyper. Hudterapeuten kan också bedöma när en person bör söka hjälp hos läkare för sina hudproblem. En del hudterapeuter utför också manikyr, tar bort generande hårväxt, lägger makeup och färgar ögonbryn och fransar. 

Arbetet som hudterapeut handlar främst om att utföra hudbehandlingar, men även om att vägleda kunden kring sin hudvård samt att sälja hudvårdsprodukter. 

Olika typer av hudterapeututbildningar

Det finns flera olika typer av hudterapeututbildningar, till exempel kombinerade utbildningar till hud- och spaterapeut eller hud- och massageterapeut. Du kan studera en hudterapeututbildning på yrkeshögskola eller hos en privat yrkesutbildare. 

Hudterapeututbildningar på yrkeshögskola är CSN-berättigade och därmed kostnadsfria. När du går en YH-utbildning till hudterapeut gör du även praktik (LIA). Utbildningarna varierar i längd men är oftast 60 veckor eller längre och är godkända av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

När du läser en hudterapeututbildning hos en privat yrkesutbildare bekostar du utbildningen på egen hand. Utbildningarnas längd skiljer sig mellan skolorna och kan vara mellan tio veckor och ett år långa. Det finns även kortare kurser inom specifika områden som är några dagar långa. Vissa av utbildningarna är godkända av SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation), andra inte. 

När en utbildning är godkänd av SHR betyder det att den uppfyller en viss standard som organisationen har tagit fram. En SHR-godkänd hudterapeututbildning innehåller följande ämnen:

  • Naturvetenskap
  • Anatomi och Fysiologi
  • Dermatologi
  • Mikrobiologi och Hygien
  • Näringsfysiologi
  • Kosmetisk Kemi
  • Estetisk Plastikkirurgi
  • Entreprenörskap
  • Försäljningsteknik och Kundservice
  • Yrkesetik
  • HLR och Första hjälpen
  • Hälsa och säkerhet i arbetet
  • Fördjupningsarbete

Plugga till hudterapeut på distans

En utbildning på distans ger dig möjlighet till flexibla studier. Det finns ett fåtal utbildningar till hudterapeut på distans. När du läser en hudterpeututbildning på distans är det den teoretiska delen som sker på distans och din praktik gör du antingen på skolan under handledning av en lärare eller på en hudvårdssalong. Distansutbildningar till hudterapeut går även att studera på halvtid, vilket passar dig som arbetar samtidigt som du studerar. 

Efter en hudterapeututbildning

När du har gått en hudterapeututbildning kan du till exempel jobba på en hudvårdssalong eller på ett spa med olika behandlingar. Beroende på inriktningen på din utbildning kan du jobba med olika typer av behandlingar som peeling, massage, masker, manikyr eller färga ögonbryn. Det finns också möjlighet för dig att starta en egen salongsverksamhet. Efterfrågan på hudterapeuter växer och många som har gått en utbildning får jobb direkt efter sina studier. 

Källa: SHR (Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation)

Jämför dina favoriter
Jobb & Lön

Vi vet vad du kommer att få i lön - Vet du?

Ta reda på vad du kan tjäna efter din utbildning och hur jobbutsikterna i din bransch ser ut.

Till Jobb & Lön

Testa dig själv

Svårt att ta ett beslut?

Räta ut dina största frågetecken med vårt utbildningstest.

Testa dig själv