Visa allastudier.se som: Mobil

Offentlig upphandlare/inköpare

TUC
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans
425 yh-poäng
Heltid

Offentlig upphandlare/inköpare

Offentlig upphandlare/inköpare

Passar dig som vill ha ett mångsidigt och socialt yrke med mål att uppnå goda resultat.

Som offentlig upphandlare spelar du en avgörande roll i organisationens möte med marknaden och för de inköpsavtal som tecknas. Du är social samtidigt som du jobbar med detaljfrågor under eget ansvar. Du kan hålla många bollar i luften men också vara förberedd på att fördjupa dig inom komplexa frågor. Allt för att finna de bästa lösningarna för de beställande verksamheterna. I yrkesrollen ser du till att de lagar och direktiv som stat, kommun och regioner måste följa vid köp av varor och tjänster, följs. Du interagerar med människor, hjälper dem att uppnå sina mål och rätt kvalitet via avtalspartner från den privata marknaden.

Utbildningen sker på distans med givande och intressanta fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping.

Vad arbetar du med?

Som offentlig upphandlare/inköpare identifierar och upphandlar du nya leverantörer och den ”goda affären” är alltid utgångspunkten då rollen innebär ett samhällsansvar. Du har både de teoretiska och praktiska erfarenheterna för att upphandla inom de lagar och direktiv som styr offentlig upphandling med hänsyn till hållbarhet och lönsamhet. Du har kunskap i alla steg i inköp- och upphandlingsprocessen, allt ifrån anbud till förhandling och avtal.

Upphandlarrollen är mångsidig. Som upphandlare har du kunskap om de lagar som styr offentlig upphandling och du får insikt i affärsjuridik, avtalsrätt, köprätt och arbetsrätt. Kommunikation är viktigt i detta yrke, därför får du under utbildningen lära dig att kommunicera skriftligt och muntligt, och hur man förhandlar. I yrkesrollen kommer du även att hålla presentationer, informationsmöten, instruera eller coacha beställare.

LIA – Lärande i arbete

En stor del av utbildningen är förlagd till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Under dina två LIA-perioder är du bland annat delaktig i att göra avtalsuppföljning och kvalitetskontroll av en upphandling. Du lär dig även analysera upphandlings- och inköpsprocessen och hur den fungerar i verkligheten, dvs. målformulering, strategi, verksamhetsutveckling och utvärdering.

Efter examen

Efter examen har du kompetens att arbeta både som upphandlare och inköpare inom myndigheter, kommuner och företag. Det råder stor brist på rätt kompetens och tillsammans med stora pensionsavgångar i framtiden, har du därför stora möjligheter till arbete efter din examen. Du kommer att ha en expertroll inom ditt område.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det är upp till dig själv att hålla disciplinen i studierna. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också fysiska träffar (sk närträffar) i Jönköping. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentor, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Förkunskaper

Behörighet

Behörighet för yrkeshögskolan

Särskilda förkunskaper

Godkänt betyg i

  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Matematik 2
  • Engelska 6

eller motsvarande kompetens.

TUC

TUC Yrkeshögskola Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett...


Läs mer om TUC och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Offentlig upphandlare/inköpare
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

TUCRecensioner

Det finns inga recensioner för Offentlig upphandlare/inköpare

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Offentlig upphandlare/inköpare från TUC, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: