Visa allastudier.se som: Mobil

Avancerade lasersystem och laserteknologi

Umeå universitet
Sammanfattning
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
Umeå
7.5 hp
Deltid

Avancerade lasersystem och laserteknologi

Efter en kort repetition av grunderna för laserverkan behandlar kursen olika typer av kontinuerliga och pulsade lasrar, bl.a. halvledarlasrar, fiberlasrar och fasta tillståndets lasrar, som emitterar ljus i ett flertal våglängdsområden - allt från röntgenområdet, via det synliga, upp till det s.k. mitt-infraröda området - med en mängd olika egenskaper - allt från en extremt smal linjebredd, via multimoduppträdande och frekvenskammar, till pulser med mycket hög effekt. Metoder för icke-linjär frekvensomvandling och ljusförstärkning diskuteras, t.ex. frekvensfördubbling, frekvensskillnad- och summafrekvensgenerering, optiska parametriska processer, och generering av superkontinuum. Kursen inkluderar även utrustning och tekniker för aktiv kontroll av ljus, t.ex. aktiv och passiv modlåsning, s.k. "chirpad" pulsförstärkning, elektro- och akusto-optiska modulatorer och Faraday-isolatorer. Avslutningsvis diskuteras även andra avancerade ljuskällor såsom attosekundskällor, frielektronlasrar och synkrotroner..

Förkunskaper

Univ: Tidigare högskolestudier om minst 90 högskolepoäng inklusive Vågfysik och optik, 6 hp, samt Kvantfysik, 4,5 hp, eller motsvarande. Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier samt Engelska A/5. Krav på svenska gäller endast om utbildningen ges på svenska.

Umeå universitet

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön