Visa allastudier.se som: Mobil

Design av högpresterande mjukvara

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Umeå
7.5 hp
Deltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Umeå
Vår 2023
2022-10-16

Umeå
Vår 2022

Design av högpresterande mjukvara

Att desgina högpresterande programvara för beräkningskrävande problem kräver en integration av kunskaper från flera ämnesområden. Att förstå problemet och dess domän är avgörande. När vi förstår domänen kan vi identifiera eller konstruera effektiva algoritmer och datastrukturer som kan lösa problemet snabbt och pålitligt. Vi måste sedan anpassa och optimera dessa algoritmer och datastrukturer till det tänkta datorsystemet (multicore, heterogena system, kluster, etc), vilket kräver en förståelse för datorarkitektur. Slutligen behöver vi förståelse för parallell programmering för att kunna skala upp beräkningen till flera processorer och / eller acceleratorer.Dessa perspektiv är relevanta, i varierande grad, för alla beräkningskrävande problem. När man utvecklar högpresterande programvara är en central fråga hur man dynamiskt fördelar sin tid och kraft för att maximera slutproduktens kvalitet. Ska mer tid spenderas på att leta efter effektivare algoritmer eller är det klokare att göra fler optimeringar av nuvarande implementation i förhållande till den tänkta datorarkitekturen?I denna kurs praktiserar och demonstrerar studenterna sin förmåga att designa, implementera och utvärdera högpresterande programvara för ett beräkningskrävande problem i någon domän. Huvudutmaningen i kursen är att allokera (och omfördela) tid och resurser klokt baserat på rationella argument som stöds av litteraturen och empiriska data.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs följande (eller motsvarande): 60 hp i huvudområdet datavetenskap eller 2 års avklarade studier (120hp), ibåda fallen inkluderande kurserna Effektiva algorimer,7.5hp,  Datorers uppbyggnad och arkitektur, 7.5hp samt kursen Parallell programmering för multicore-baserade system, 7.5hp eller motsvarande.Engelska A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Design av högpresterande mjukvara

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön