Geografiska informationssystem

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Umeå
15 hp
Heltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Umeå
Vår 2023

Umeå
Vår 2024
2023-10-15

Geografiska informationssystem

Kursen ger kunskaper inom geografiska informationssystem (GIS), främst med tillämpningar inom miljöområdet.

Kursen inleds med övningar där studenterna lär sig huvudfunktioner i programvaran ArcGIS. Dessa är tillverkning av tematiska kartor, användning av vektor- och rasterfiler, urval i attributtabeller, revideringar av kartfiler och attributtabeller, digitalisering av nya vektorfiler, rumslig analys av olika kartskikt och skapande av digitala terrängmodeller. Dessutom behandlas olika typer av filformat som används inom GIS. Under kursen tränas studenterna i hur olika typer av koordinatsystem används och definieras i GIS-programmet. Under kursen behandlas datafångst från befintliga digitala databaser, kartor och orthofoton samt GPS. Digitala data från Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI), Lantmäteriverket (LM) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ingår som kursmaterial. Konvertering mellan olika filformat behandlas i ArcToolbox.

Förkunskaper

60 hp Naturgeografi/Geovetenskap eller 60 hp Biologi alt. Kemi alt. Miljövetenskap och 30 hp Naturgeografi/Geovetenskap.En A/5 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Geografiska informationssystem

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön