Visa allastudier.se som: Mobil

Intelligens och IQ

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Umeå
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2020 - Umeå

Intelligens och IQ

Kursen ger grundläggande kunskaper om intelligens och dess betydelse det har från ett brett differentialpsykologiskt perspektiv. Den beskriver huvuddragen i det aktuella forskningsläget och intelligensforskningens drygt 150-åriga historia, med centrala begrepp som psykometrisk intelligens, generell intelligens (g), intelligenskvot (IQ), och kognitiv förmåga. Kursens deltagare får bekanta sig med de dominerande modellerna av psykometrisk intelligens och diskutera olika definitioner av intelligens. Ett centralt tema är validitet och reliabilitet, med avseende på samband och kausala relationer mellan psykometrisk intelligens och utfallsvariabler som till exempel utbildnings- och karriärframgång, fysisk och psykisk hälsa, och sociala relationer. Ett annat centralt tema är miljö- och genetiska faktorer som påverkar intelligens, och hur de relaterar till Flynn-effekten och dess motsats; sjunkande IQ i flera länder. Undervisningen sker på engelska.

Förkunskaper

90 hp psykologi eller kognitionsvetenskap eller motsvarande. Därutöver krävs engelska B/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Umeå universitet

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Intelligens och IQ

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: