Visa allastudier.se som: Mobil

Litteratur, historia och teologi i den hebreiska bibeln: språklig kandidatkurs i exegetik

Umeå universitet
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Distans
15 hp
Deltid
Startdatum: Vår 2020 - Distans

Litteratur, historia och teologi i den hebreiska bibeln: språklig kandidatkurs i exegetik

Kursen fokuserar på berättande texter ur Gamla testamentet och den teologi som där kommer till uttryck. Därtill studeras några centrala delar av den profetiska traditionen. Den språkliga och teologiska förståelsen av texterna, samt analyser av texternas miljö och tolkningshistoria, utgör centrala delar av studiet.  Den studerande läser på originalspråket ca 40 sidor text från Pentateuken och det Deuteronomistiska historieverket samt några centrala profettexter, varvid filologiska, översättnings- och tolkningsvetenskapliga, historiska och teologiska frågor bearbetas. I detta studium ingår läsning av vetenskapliga kommentarer. Andra delar av Gamla testamentet läses i översättning. Den studerande får också öva metodisk medvetenhet genom att författa en kortare artikel om en gammaltestamentlig text, eller om något tolkningsvetenskapligt problem. Artikeln ventileras normalt i ett seminarium. Kursen innehåller vidare ett grundläggande litteraturstudium om Gamla testamentets litteratur, teologi och historia.

Förkunskaper

Univ: Teologi och/eller religionsvetenskap omfattande minst 60 högskolepoäng med godkänt resultat på minst 45 hp, där Kristendomens rötter: grundkurs 7.5 hp och Klassisk hebreiska: grundkurs 15 hp eller motsvarande ingår.

Umeå universitet

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitetJobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön