Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Medicinsk avbildning och analys

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Umeå
7.5 hp
Deltid
Klassrum

Medicinsk avbildning och analys

Denna kurs handlar om medicinsk avbildning och hur den kan tillämpas för att studera människokroppen i hälsa och sjukdom. Kursen behandlar olika metoder som är vanliga i både klinisk verksamhet och i medicinsk forskning för att studera organfunktion och upptäcka sjukdomar. Kursen introducerar allmänna bildegenskaper och vanliga rekonstruktions- och analystekniker. Därefter behandlar kursen de fyra stora avbildningsmodaliteterna: röntgen/datortomografi, nuklearmedicin med tonvikt på positronemissionstomografi (PET), ultraljud och magnetresonanstomografi (MRT). För varje avbildningsmodalitet ges en översikt över instrumenteringen och relevant fysikteori. En betydande del av kursen ägnas åt algoritmer som används vid analys av medicinska bilder. Datorlaborationer för medicinsk bildanalys ger relevant praktisk erfarenhet av metoder för att underlätta tolkningen av insamlade data. Kursen ges på engelska.

Kursen består av två delar:

Modul 1, teoretiskt arbete, 5 hp

Modul 2, laborationer, 2,5 hp

Kursens laborationer är uppbyggda utifrån verkliga utmaningar inom medicinsk bildbehandling, hämtade från pågående forskningsprojekt vid institutionen. Tyngdpunkten på laborationerna ligger på bildanalys.

Förkunskaper

Minst 90 hp, varav 20 hp inom fysik, 5 hp i grundläggande statistik och 5 hp i grundläggande programmering. Vidare krävs Engelska A/6 för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Medicinsk avbildning och analys

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön