Visa allastudier.se som: Mobil

Miljötänkandets historia

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2022 - Distans

Miljötänkandets historia

Vi lever i en tid av globala miljöförändringar med hot om en förestående ekologisk kollaps. För att understryka mänsklighetens genomgripande inverkan på naturen har begreppet "antropocen" - människans tidsålder - föreslagits. Förändringar i miljön, liksom orsakerna till och konsekvenserna av dem, har diskuterats under lång tid. Till de frågor som ofta ställts hör: Är vi för många människor på jorden? Sätter jordens befintliga resurser gränser för ekonomin eller är det tvärt om? Skapar teknologin lösningar eller snarare nya miljöproblem? Med vilka begrepp kan förhållandet mellan människor, samhällen och naturen bäst beskrivas? Hur kan vi leva i en värld där all natur förvandlas till miljö? Är vi dömda att gå under eller kan mänskligheten kollektivt ta sig ur miljökrisen och nå en utveckling som är hållbar över tid? Avsikten med denna kurs är att ge en fördjupning i miljötänkandets moderna historia genom att behandla centrala texter från framför allt vetenskapens historia där sådana frågor har ställts och på olika sätt besvarats. Studenter uppmuntras att reflektera över och diskutera kring viktiga teman, argument och kunskapsanspråk i dessa texter och hur de kan förstås i relation till de specifika historiska kontexter i vilka de formulerades, samt deras relevans för hur idag vi förstår och tänker kring miljön och dess framtid. Denna kurs är en så kallad profilkurs vid humanistiska fakulteten. Denna kurs är en så kallad profilkurs vid humanistiska fakulteten och har ett tydligt hållbarhetsperspektiv.

Förkunskaper

90 hp i ett ämne, varav minst 15 hp ska utgöras av ett självständigt examensarbete, eller motsvarande. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Miljötänkandets historia

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön