Modellering och simulering

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Umeå
7.5 hp
Deltid
Klassrum

Modellering och simulering

Kursen är indelad i fyra delar som tillsammans syftar till att ge väsentliga kunskaper för modellering och simulering för fysiker. Del 1 är en introduktion till dynamiska system. Vi kommer bland annat att analysera Lotka-Volterra och Lorentz-ekvationer, med fokus på fixpunkter och tidsutveckling. I samband med modeller i diskret tid introduceras även perioddubbling, bifurkation och kaos. I del 2 tillämpar vi kunskaperna från till del 1 för att introducera sjukdomsspridning på nätverk. Dessa nätverk kan representera flygrutter mellan städer eller sociala kontakter mellan människor. I del 3 introducerar vi stokastiska simuleringsmetoder som Langevindynamik, Brownsk rörelse (diffusion) och Monte Carlo metoder där implementeringen tar sin utgångspunkt i deterministisk molekyldynamik. I del 4 ger vi en kort introduktion till Machine Learning. Vi fokuserar främst på tillämpningar utifrån givna träningsdataset, exempelvis klassificeringsproblem.

Förkunskaper

Tidigare högskolestudier om minst 90 högskolepoäng inklusive Endimensionell analys 1, 7,5 hp, Endimensionell analys 2, 7,5 hp, Linjär algebra, 7,5 hp, Statistik för tekniska fysiker, 6 hp, Programmeringsteknik med C och Matlab, 7,5 hp, samt Teknisk beräkningsvetenskap I, 4,5 hp, eller motsvarande. Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Krav på svenska gäller endast om utbildningen ges på svenska.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Modellering och simulering

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön