Språkteknologi

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Umeå
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Umeå

Språkteknologi

Kursen är en introduktion till språkteknologi för studenter som redan är skickliga på programmering och maskininlärning. Målet är att ge en gedigen bakgrund i den teori och de tekniker som används för olika språkteknologiska uppgifter som t.ex. att förstå och generera naturligt språk. Eftersom språkteknologi används dagligen av många personer och ligger till grund för många andra "AI"-system, kommer särskilt fokus att läggas på frågor om etik, rättvisa och den sociala effekten av dessa tekniker.

Kursen behandlar olika typer av tekniker inom språkteknologi, inklusive regelbaserade, statistiska och maskininlärningsbaserade metoder. Eftersom språkdata är centralt i många moderna tekniker, kommer kursen dessutom att omfatta bedömning av datakvalitet, samt att utveckla en förståelse för komplexa frågor om representation och ägande av data.

Grundläggande begrepp och metoder från lingvistik introduceras, inklusive aspekter av hur språket konstrueras och används samt vikten av sammanhang. Dessa används dels för att ge en förståelse för hur effektiva lösningar på språkteknologiska uppgifter är konstruerade och dels för att förstå utmaningarna med att göra detta för olika språk.

Utöver denna teoretiska förankring erbjuder kursen praktiska övningar och uppgifter som fokuserar på att tillämpa olika tekniker på diverse språkteknologiska uppgifter. Kursen inkluderar också aktivt deltagande i seminarier och skrivande av rapporter.

Förkunskaper

Minst 90 hp varav minst 60 hp datavetenskap eller minst 120 hp inom ett program. Minst 7,5 hp datastrukturer och algoritmer; 7,5 hp diskret matematik; 7,5 hp formella språk och 7,5 hp maskininlärning. Engelska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Språkteknologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön