Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Strålningsdosimetri

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Umeå
15 hp
Heltid
Klassrum

Strålningsdosimetri

I denna kurs tillämpas kunskaper från strålningsväxelverkan för att bestämma bland annat den energi som deponeras av joniserande strålning, vilket har betydelse för strålskyddsberäkningar, dosplanering inom strålterapi mm. Kursen inleds med att repetera och utveckla delar av strålningsväxelverkan. Sedan introduceras storheter och begrepp som används inom strålningsdosimetrin. Vidare studeras hur strålning kan detekteras och kvantifieras, vad som skiljer uppmätta värden mot de storheter man vill bestämma och hur man korrigerar för skillnader mellan dessa. Här ges även en introduktion till mikrodosimetri och interndosimetri som båda är viktiga för att bestämma den avsiktliga och oavsiktliga skada som strålning kan medföra hos människan.

I kursen ingår en obligatorisk laboration och ett obligatoriskt projektarbete.

Förkunskaper

Minst 90 hp inklusive kursen Strålningsväxelverkan (7,5 hp) eller motsvarande. Engelska A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Strålningsdosimetri

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön