Visa allastudier.se som: Mobil

Datoriserad bildanalys I

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2020 - Uppsala

Datoriserad bildanalys I

Har du arbetat med digitala bilder i något bildredigeringsprogram, till exempel förbättrat skärpan eller klippt bilden? I så fall har du arbetat med datoriserad bildanalys. Datoriserad bildanalys är konsten att automatiskt omvandla bilder till information och i bästa fall till kunskap. Många tillämpningar finns, exempelvis i medicin, jord- och skogsbruk, miljöövervakning, astronomi och kvalitetskontroll. Bildkällan kan vara ett mikroskop, en datortomograf, en vanlig TV-kamera, en satellit eller ett astronomiskt teleskop, där bildens storlek kan vara allt från några mikrometer till ljusår. Syftet kan vara visuell (mänsklig) analys, interaktiv analys det vill säga både datoriserad och visuell, eller en helt datoriserad analys.Med datorernas hjälp och med matematiska transformationer kan en bild förbättras så att den blir lättare att tolka visuellt. Ur bilden hämtas mätvärden som är relevanta för tillämpningen, exempelvis storlek, form och antal. Mätvärdena kan bearbetas statistiskt för tolkning av bilden och för någon form av beslut. Ett konkret exempel på frågeställning från medicinsk bildbehandling där bildanalys kan användas är att avgöra om det finns det cancerceller eller ej i ett cellprov.

Förkunskaper

120 hp varav 30 hp matematik och 15 hp datavetenskap, inklusive Beräkningsvetenskap I och Programmeringsteknik II eller motsvarande. Matematisk statistik rekommenderas.Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Uppsala universitet

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Datoriserad bildanalys I

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: