Visa allastudier.se som: Mobil

Etnicitet och politik. Teorier om nationalism och etniska konflikter

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2020 - Uppsala

Etnicitet och politik. Teorier om nationalism och etniska konflikter

Nationalism och etniska konflikter präglar i hög grad dagens värld. I Europa har mångnationella statsbildningar upplösts och motsättningar mellan invandrare och majoritetsbefolkning tilltagit. Samtidigt är idén om det multietniska samhället ett politiskt honnörsord både i Västeuropa och i de nationsbildningsprojekt som bedrivs i internationell regi på Balkan och i Mellanöstern.Hur kan man förklara etnicitetens politiska roll i det moderna samhället? Vilka faktorer ligger bakom nationalism och etniska konflikter? Vad kännetecknar social mobilisering på etnisk grund? Sådana frågeställningar diskuteras under kursen. Syftet är att studera antropologisk, sociologisk, statsvetenskaplig och socialpsykologisk teoribildning relaterad till nationalism och etniska konflikter.

Förkunskaper

Behörig till kursen är den som antagits till någon av humanistisk samhällsvetenskapliga vetenskapsområdets magister- eller masterprogram respektive har kandidatexamen.

Uppsala universitet

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: