Historia i praktiken: Materiell kultur

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Uppsala

Historia i praktiken: Materiell kultur

Vad säger exempelvis en tandborste, en medalj eller en handväska om historien? Kursen behandlar hur historiker kan ställa och besvara frågor med hjälp av materiella föremål. Kursen kombinerar teoretisk kunskap om materialitet med praktiska studier av föremål och du skaffar dig kunskaper och färdigheter som behövs både inom forskning och historieförmedling. Kursen hämtar inspiration och exempel från de tre ämnena som ingår i historikerprogrammet (historia, ekonomisk historia och idéhistoria). Det materiella är lika väsentligt i studiet av makt och maktstrukturer som i forskningen om konsumtion och produktion eller i analyser av kulturella representationer och mediering av idéer.

Kursen ingår i Historikerprogrammet, men kursen är också tänkt för andra historiestuderande efter B-nivå. Kursen är en av fyra kurser som kompletterar varandra och ger en hel termins fördjupning i centrala färdigheter för studerande i historiska ämnen:- Historia i praktiken: Materiell kultur (ges av historiska institutionen)- Historia i praktiken: Berättande och historiebruk (ges av institutionen för idé- och lärdomshistoria)- Historia i praktiken: Statistik i samhället (ges av institutionen för idé- och lärdomshistoria)- Historia i praktiken: Kunskap och politik (ges av ekonomisk-historiska institutionen)

Förkunskaper

90 hp varav minst 60 hp från Historikerprogrammet eller 60 hp ekonomisk historia, historia eller idé- och lärdomshistoria.

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Historia i praktiken: Materiell kultur

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön