Identiteter - historierna vi berättar för oss själva

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Uppsala
7.5 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2024 - Uppsala
Sista ansökan: 2023-10-15

Identiteter - historierna vi berättar för oss själva

"Identitet" används på ett vardagligt, folkpsykologiskt och icke-tekniskt sätt för att uttrycka vår självuppfattning, inklusive våra sociala roller och de relationer som vi odlar som viktiga. X är till exempel mor och universitetslärare samt delar sitt liv mellan Sverige och Finland. Identitet kan inbegripa yttre egenskaper som vi inte har någon kontroll över, såsom hudfärg eller socioekonomisk klass. Identitet omfattar också politiska åsikter, religion och våra moraliska attityder. Identiteter har också utvecklats till etiketter med vilka vi kategoriserar andra människor, förklarar våra egna handlingar och utifrån vilka vi behandlas på det ena eller andra sättet av andra.

Var kommer dessa identiteter ifrån? Är de bindande? Hur ska vi förstå de strukturer och moraliska konsekvenser de för med sig? Hur kan vi på ett fruktbart sätt ifrågasätta dem som tvingande kategorier? Den här kursen introducerar filosofiska frågor om "identitet" i denna mening. Förutom teoretisk litteratur använder vi på kursen nyare skönlitteratur där olika lager av identitet skildras, analyseras och ifrågasätts. Vi kommer också kortfattat att ta oss an den metodologiska frågan som detta väcker: vad kan skönlitteraturen säga oss om identitet? Kan den komplettera filosofisk litteratur i ämnet och i så fall varför och hur?

Förkunskaper

Grundläggande behörighet (med undantag för kravet på svenska)

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Identiteter - historierna vi berättar för oss själva

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön