Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Kulturarv och historiebruk: begrepp, perspektiv och etnografi

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans, Gotlands Län
7.5 hp
Deltid
Kommande starter

Plats & start


Gotlands Län
Höst 2023

Distans
Höst 2023

Kulturarv och historiebruk: begrepp, perspektiv och etnografi

I kursen granskas idéer om kulturarvsproduktion och historiebruk som samhälleliga fenomen inom aktuella områden som rör exempelvis museer, turism, traditioner och minnesproduktion. Den ger en översikt över hur kulturarv och historiebruk som begrepp vuxit fram och används av olika aktörer i specifika sammanhang, liksom hur kulturarvsproduktion och bruk av det förflutna byggs upp, upprätthålls och verkar. Det gäller sådant som urvalsprocesser, värdetillskrivning, nätverk, institutionalisering och de hierarkier i samhället som kulturarv och historiebruk bidrar till i en allt mer globaliserad och mångkulturell värld där konfliktnivån kring bruket av kulturarv och historia ökat.

Med etnografiska metoder och exempel hämtade från studenternas egen närmiljö och forskningslitteratur undersöks hur kulturarv och historiebruk samspelar med samhälleliga maktförhållanden och får både sociala, politiska och ekonomiska följder. Särskilt fokus ligger på etiska och moraliska aspekter. Detta är en av två fristående kurser på temat kulturarvspolitik med tyngdpunkten i en etnologisk och folkloristisk vetenskaplig begreppsapparat. Du kan välja mellan att läsa kursen på campus eller på distans.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Kulturarv och historiebruk: begrepp, perspektiv och etnografi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön