Logopedprogrammet

Uppsala universitet
Sammanfattning
Högskola / Universitet
Uppsala
240 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2024 - Uppsala
Sista ansökan: 2023-10-15

Logopedprogrammet

Vill du hjälpa människor att kunna kommunicera och delta i sociala sammanhang på lika villkor? Är du intresserad av medicin, psykologi, språk och kommunikation? Vill du arbeta med människor i alla åldrar? En logoped ställer diagnos och ger behandling vid kommunikationssvårigheter och ät- och sväljsvårigheter. När tal, språk och kommunikation inte fungerar blir det dagliga livet svårt och det drabbar patienten hårt. Den som drabbas kan bli utestängd från att kommunicera med andra och från att delta i samhällets informationsflöde. Även sväljproblem drabbar det dagliga livet mycket eftersom vi sväljer upp till 2000 gånger per dag. För den med sväljsvårigheter kan måltider bli ett stort problem som försvårar socialt umgänge. Att få hjälp av en logoped kan bli livsförändrande för den som drabbas.

Logopedprogrammet är en fyraårig tvärvetenskaplig utbildning. Först läser du grundkurser i språk, psykologi och medicin och därefter läser du kurser i ämnet logopedi. Språkkurserna (lingvistik och fonetik) behandlar hur språket och språkljuden är uppbyggda, vilket är viktigt vid tal- och språkbedömning och behandling. I programmet ingår ungefär en termins praktik på sjukhus, habilitering eller kommun, uppdelad på flera mindre perioder. Under praktiken arbetar studenterna vanligtvis parvis tillsammans med en handledare.

För att kunna utföra logopedisk utredning och behandling krävs goda kunskaper i svenska. Om du också talar andra språk flytande kan du hjälpa patienter på flera modersmål.

Vanliga arbetsplatser är sjukhusens eller privata aktörers logopedmottagningar och rehabiliteringsavdelningar samt kommunal habiliteringsverksamhet. Många logopeder arbetar även på skolor och språkförskolor. Andra karriärvägar är forskning eller arbetsledning.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Logopedexamen

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Logopedprogrammet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön