När religion gör ont: kristet martyrskap, lidande och våld

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2024 - Distans
Sista ansökan: 2023-10-15

När religion gör ont: kristet martyrskap, lidande och våld

Kursen ger en introduktion till kristna trosföreställningar om lidande och våldsanvändning från fornkyrkan fram till i dag. Katolska, ortodoxa och reformatoriska traditioner behandlas och såväl större, väletablerade kyrkor och samfund, som nyare och mindre grupper. Kursen inriktar sig på tre huvudteman:- martyrskap, stoiskt lidande och självspäkning: att ytterst dödas för sin tro, att stå emot sjukdomar och andra prövningar utan att klaga, och att utsätta sig själv för lidande för att nå närmare Gud- kristet legitimerad användning av våld mot andra, utanför den egna gruppen, till exempel heliga krig och bestraffning av oliktänkande; samt- kristet legitimerad användning av våld inom den egna gruppen, till exempel bestraffning av oliktänkande och misshandel av kvinnor och barn.

Kursen sätter in uppfattningar om lidande och våldsanvändning i ett brett kyrkohistoriskt sammanhang och ger kunskaper om teologiska förändringar över tid.

Förkunskaper

Introduktionskurs i religionsvetenskap, 30 hp eller Religionsvetenskap A, 30 hp

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för När religion gör ont: kristet martyrskap, lidande och våld

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön