Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Distans
Höst 2023

Distans
Vår 2024
2023-10-15

Norska 1

Norska är väl inget svårt! Det låter lite lustigt, och stavas lite konstigt, men man begriper ju hyfsat väl ändå. Och just därför är det en bra idé att läsa en kurs i norska.

Som svensktalande har man goda möjligheter att ta sig förbi de sista hindren för att förstå norska obehindrat, och Norska 1 kan hjälpa dig en bra bit på vägen. Genom att jobba med ett brett urval språkexempel ur olika genrer kommer du upptäcka många av de norska ord och uttryck som skiljer sig från svenska, båda sådana som man inte alls förstår, och sådana som är lätta att missförstå.

Kursen ger också en introduktion till den ganska speciella norska språksituationen, med de två snarlika skriftspråken bokmål och nynorska men inget talat riksspråk, utan en stor och spretig mångfald av levande dialekter. Dessutom presenteras förhållandet mellan norskt tal- och skriftspråk och de viktigaste skillnaderna och likheterna mellan bokmål, nynorska och svenska. Som "rosinen i pølsen" ges en liten överblick över norskt personnamnsskick.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet