Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Parallell och distribuerad programmering

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Uppsala
5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2024 - Uppsala

Parallell och distribuerad programmering

Det är ett stående önskemål i vetenskap och teknik att höja datorernas räknekapacitet. Snabba datorer med en enda processor och ett enda minne är dyra att tillverka och att använda, och dessutom finns det fysikaliska begränsningar för hur snabb en sådan dator kan bli. En metodik för att komma runt detta är att koppla ihop många (kanske flera tusen) processorer och minnen av standardtyp och låta dem arbeta parallellt på samma problem. De olika processorerna måste då skicka meddelanden med delresultat mellan varandra. Olika typer av sådana parallelldatorer behandlas i kursen.

Vidare presenteras och analyseras parallella algoritmer för fundamentala beräkningsproblem som exempelvis matris-vektormultiplikation. Intressanta frågeställningar är om det finns parallellism i en viss algoritm eller i en omarbetning av algoritmen.

Förkunskaper

120 hp inom teknik/naturvetenskap inklusive Introduktion till beräkningsvetenskap eller Beräkningsvetenskap I. En av kurserna Högprestandaprogrammering och Lågnivå-parallellprogrammering ska vara genomgången. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Parallell och distribuerad programmering

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön