Prov och bedömning i svenska och svenska som andraspråk

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2024 - Distans
Sista ansökan: 2023-10-15

Prov och bedömning i svenska och svenska som andraspråk

I kursen kommer du att fördjupa dig i prov- och bedömningsfrågor relaterade till ämnena svenska och svenska som andraspråk på högstadiet och gymnasiet. Kursen är utformad med särskilt fokus på provkonstruktion och bedömning utifrån nationella prov i svenska och svenska som andraspråk, men även så kallad klassrumsbedömning i undervisningen utanför provsystemet kommer att behandlas. Bedömning av muntlig förmåga, läsförmåga och skrivförmåga blir viktiga områden i kursen, liksom bedömningsteori om validitet och reliabilitet, rättvisa och hållbarhet. Teori kommer att kopplas till praktik genom att du får analysera autentiska prov från något av svenskämnena.

Medarbetare i den grupp som tar fram nationella prov i svenska och svenska som andraspråk kommer att undervisa i kursen, och du kommer att praktiskt få pröva på bedömningsmetoder som används vid utvecklingen av nationella prov. Kursen examineras genom aktivt deltagande i seminarier och inlämningsuppgifter.

Kursen vänder sig till dels dig som är utbildad ämneslärare i svenska och/eller svenska som andraspråk, dels dig som studerar till ämneslärare i något av svenskämnena. 

Förkunskaper

Svenska 60 hp eller svenska som andraspråk 60 hp eller motsvarande.

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Prov och bedömning i svenska och svenska som andraspråk

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön