Visa allastudier.se som: Mobil

Samtida stadskulturer: Milano, Tokyo, Los Angeles

Uppsala universitet
Sammanfattning
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
Distans
15 hp
Deltid
Startdatum: Vår 2020 - Distans
Sista ansökan: 2019-10-14

Samtida stadskulturer: Milano, Tokyo, Los Angeles

Kursen ger en fördjupad förståelse för de globala storstädernas kultur, ekonomi, historia samt arkitektur och stadsplanering. Den lär samband mellan städerna i ett globalt perspektiv och hur lokala skillnader och kulturyttringar kan ge globala genomslag. Exempel är de tre världsstäderna Los Angeles, Tokyo och Milano. Med dessa som utgångspunkt ger kursen verktyg för såväl teoretisk som metodologisk stadsanlys. I kursen använder vi såväl kulturella som subkulturella källor som film, musik, arkitektur, konst och litteratur som ekonomiska, politikiska och geografiska analysverktyg.  I kursen lärs sambanden mellan historia och ekonomi, men också hur såväl lokala kulturer som geografiska förutsättningar påverkat städerna. Städernas globala roll och genomslag diskuteras mot de enskilda exemplens förutsättningar. Arkitektur och stadsplanering, konst och subkulturer förstås både som resultat av lokala förutsättningar och som konsekvens av globala processer inom ekonomi och kommunikationsteknik.Kursen arbetar även med gemensamma nätbaserade uppgifter och en exkursion som ytterligare fördjupar frågorna om de globala storstädernas roll och utformning såväl i ett lokalt som globalt perspektiv.

Förkunskaper

90 hp med successiv fördjupning inom ett ämne inom historisk-filosofiska fakulteten, ekonomisk historia, sociologi, kulturgeografi eller inom närliggande ämnen inom språkvetenskapliga och tekniska utbildningar.

Uppsala universitet

Uppsala universitet

Uppsalastudenten som tar chansenAtt plugga på Uppsala universitet kan bland annat innebära att du spenderar ett år i Australien....


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar