Visa allastudier.se som: Mobil

Byggnadsträarbetare (kurspaket)

Vuxenutbildning Göteborg Stad
Sammanfattning
Komvux
Stockholm
Klassrum
Startdatum: Löpande - Stockholm

Byggnadsträarbetare (kurspaket)

Denna utbildning anordnas via GRvux!
Läs mer om yrkesutbildningen på: www.grvux.se 
Ansökan gör du via länken: GRvux

Trä är vårt äldsta byggmaterial och trä ingår fortfarande i alla byggprojekt. Material, verktyg, maskiner och arbetsmetoder har utvecklats, men hantverket är kvar. Byggnadsträarbetaren finns med under hela bygget: från formsättning av grunden till olika takkonstruktioner och inredning. Byggnadsträarbetarna är den största yrkeskåren inom byggbranschen.

Förkunskapskrav
Godkända betyg i Svenska/Svenska som andraspråk eller motsvarande  och matematik på grundläggande nivå eller motsvarande.

Utbildningens innehåll
Utbildningen till träarbetare ligger inom ramen för trä-/betong-/murinriktningen på Bygg- och anläggningsprogrammet. Utbildningsinnehållet är till en viss del samma som exempelvis murare eller betongare. De gemensamma delarna som är 2/3 av utbildningen syftar till att ge en bredd att stå på medan den sista tredjedelen är specialiserad på träarbeten. Det är också många veckor APL som innebär att man är på ett företag och tränar olika moment i utbildningen. Utbildningen innehåller krav på grundläggande matematik och svenska då du ska göra en del beräkningar. Det är också viktigt att du kan kommunicera med din arbetsplats och förstå instruktioner. Utbildningen kräver att du studerar på heltid.

Efter fullgjord utbildningstid gör man 5800 timmar som lärling på en arbetsplats innan du är färdig inom ditt yrke. Det motsvarar cirka 3 år. Information om detta kan läsas på BYNs hemsida.

Utbildningen leder till
Byggnadsträarbetare är ett hantverksjobb som kräver stor yrkesskicklighet. Det märks kanske främst vid ombyggnader där det sällan finns några räta vinklar och kanske inte heller några ritningar. Vid ombyggnader krävs också kunskap om gamla hantverksmetoder och äldre byggteknik. En byggnadsträarbetare kan ha väldigt olika arbetsuppgifter och många specialiserar sig därför på exempelvis formsättning eller inredning.
 
Arbetet kan innebära jobb på högre höjder. Som träarbetare arbetar du ofta i arbetslag, men kan även innebära självständiga arbeten hos privatpersoner. Du kommer att få montera köksinredningar, gipsa väggar, bygga stommar, montera fönster och t ex klä hus med panel.

Viktig information
Det finns inga krav på förkunskaper inom det yrke du valt, men det är en stor fördel om du har körkort eller har det på gång när du ska ut på APL och i lärlingsanställning. När du blivit antagen, kom ihåg att söka CSN om det är aktuellt för dig.

Studiebesök
Movant har öppet för studiebesök varje onsdag mellan klockan 13-15. Du får se skolan, ställa frågor till personal och elever. Kontakta Monika Rossing, monika.rossing@movant.se

Informationsmöte
Du som kan bli aktuell för utbildningen kallas till ett obligatoriskt informationsmöte innan antagning där du får veta mer om utbildningen och de olika yrkesområdena du kan arbeta inom. Du måste delta i informationsmötet för att kunna bli antagen till kurspaketet.

APL (arbetsplatsförlagt lärande)
Det ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. När du gör APL följer du din handledares arbetstider. Det kan betyda att din APL börjar tidigt på morgonen, eller att du gör APL på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL plats.

Plats för utbildningen
Norra Deltavägen 3, Göteborg

Utbildningsanordnare
Movant

Ansvarig vuxenutbildning
Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad

Kostnader / Informationsmöte / Studieperioder / APL perioder
Se nedan under respektive kursstart.
  Delkurser

 • Bygg och anläggning 1
 • Bygg och anläggning 2
 • Gymnasiearbete Bygg- och anläggningsprogrammet
 • Specialyrken 1
 • Specialyrken 2
 • Husbyggnadsprocessen
 • Husbyggnad 1
 • Husbyggnad 2
 • Husbyggnad 3 ombyggnad
 • Orienteringskurs på gymnasial nivå för studieplanering
 • Orienteringskurs på gymnasial nivå för yrkessvenska
 • Trä 1 stommar
 • Trä 2 beklädnad
 • Trä 3 montage

Förkunskaper

Godkända betyg i Svenska/Svenska som andraspråk eller motsvarande och matematik på grundläggande nivå eller motsvarande.

Vuxenutbildning Göteborg Stad

På komvux kan du slutföra dina grundskole- eller gymnasiestudier eller gå en gymnasial vuxenutbildning. Du har rätt att läsa på komvux från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20 år. Har du däremot en examen, ett studiebevis eller...


Läs mer om Vuxenutbildning Göteborg Stad och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Vuxenutbildning Göteborg Stad

Recensioner

Det finns inga recensioner för Byggnadsträarbetare (kurspaket)

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: