Visa allastudier.se som: Mobil

Yrkesförare buss (kurspaket)

Vuxenutbildning Göteborg Stad
Sammanfattning
Komvux
Stockholm
Kommande starter

Plats & start


Stockholm
Löpande

Stockholm
Löpande

Stockholm
Löpande

Stockholm
Löpande

Yrkesförare buss (kurspaket)

Till detta kurspaket finns det platser kvar att söka.
Fullständig ansökan kommer att behandlas i tur och ordning. När platserna är fyllda stängs kurspaketet för ansökan.


Vad är charmen med jobbet?
-Det är människorna du möter.
Lorentz Wävendahl Lindberg, tidigare elev på MTG och numera bussförare på Västtrafik (Metro 2016-06-07)

Utbildningen är till för dig som är intresserad av att arbeta som bussförare inom lokala, regionala eller internationella transporter. Att vara stresstålig, noggrann och ansvarsfull är viktiga egenskaper som bussförare.

Utbildade bussförare har goda möjligheter att få arbete de närmaste åren. En anledning är den fortsatta satsningen på kollektivtrafik i storstäderna. En annan är att pensionsavgångarna är mycket stora de kommande åren.

Då arbetet som bussförare i hög grad är ett serviceyrke har vi efter önskemål från bussföretagen lagt in kurserna Service och bemötande 1 och 2 för att öka anställningsbarheten hos de som går denna utbildning.  Att lära sig ta hand om kunderna och inte enbart köra bussen är nyckeln till framgång som bussförare.

Studierna består av lärarledda lektioner, handledning, självstudier och praktiska övningar. Studierna är på heltid.

Utan hög närvaro finns det inte förutsättningar att klara utbildningen. Datorer används i undervisning och datorbaserade övningsprov för körkortsteori ingår i utbildningen. Bra kunskaper inom data och det svenska språket gör att dina förutsättningar för att klara undervisningen ökar.
 
Observera att du skall ha fyllt 21 år innan utbildningen är slutförd. För att få fullständigt busskörkort som yrkesförare måste du ha fyllt 23 år vid uppkörningen. Om du är mellan 21-23 år får ditt körkort en begränsning och du får endast köra linjetrafik med max 50 km längd på slingan. Begräsningen tas bort när du fyller 23 år. Se Transportstyrelsen.se för mer information.

Om du har B-körkort för automatväxlat fordon får du övningsköra på automatväxlad buss.
Om du klarar utbildningen, teorin och uppkörningen har du möjlighet att få körkort för buss med automatväxel.
Det ger en något mer begränsad möjlighet på arbetsmarknaden men de flesta bussar i stadstrafiken är automatväxlade.

Arbetsuppgifter efter utbildningen
Efter avklarad utbildning kan du arbeta som bussförare i lokaltrafik eller fjärrtrafik, du kan köra mindre bussar för transport till flygplatser eller färdtjänstbussar. Stor vikt läggs vid social förmåga då bussföraren är företagets ansikte mot kunden, passageraren.

Studieperioder
2017-01-09 -- 2017-06-30
2017-07-31 -- 2017-11-03

Kostnader
För att kunna antas till utbildningen behöver du betala för körkortstillståndet och läkarintyget. Kostnaden för körtillståndet är 150 kr. När det gäller läkarintyget varierar kostnaden beroende på var undersökningen görs. I utbildningen ingår en uppkörning och ett teoriprov. Om du måste köra upp vid fler tillfällen måste du betala det själv. Kostnaden för uppkörning och teoriprov är 1450 kr.

Informationsmöte
Du som kan bli aktuell för utbildningen kallas till ett obligatoriskt informationsmöte innan antagning där du får veta mer om utbildningen och de olika yrkesområdena du kan arbeta inom. Du måste delta i informationsmötet för att kunna bli antagen till kurspaketet.

Din ansökan ska innehålla:
1. Kopia på svenskt körkort klass B eller
motsvarande behörighet utfärdat i annat EES-land.
2. Kopia på körkortstillstånd grupp 3
 
Du söker körkortstillstånd hos Transportstyrelsen eller på www.korkortsportalen.se. För att få körkortstillståndet måste du ha ett läkarintyg. Det kan du få på din vårdcentral. Observera att det tar lång tid från det du att du söker ditt körkortstillstånd tills du får det på grund av lång handläggningstid. Du måste därför ansöka om tillståndet i god tid. Delkurser

  • Orienteringskurs på gymnasial nivå för studieplanering
  • Persontrafik - vux
  • Service och bemötande 1
  • Service och bemötande 2
  • Yrkestrafik - vux

Förkunskaper

Svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå.

Din ansökan ska innehålla:
1. Kopia på svenskt körkort klass B eller motsvarande behörighet utfärdat i annat EES-land.
2. Kopia på körkortstillstånd grupp 3.

Om du har B-körkort för automatväxlat fordon får du övningsköra på automatväxlad buss. Om du klarar utbildningen, teorin och uppkörningen har du möjlighet att få körkort för buss med automatväxel.
Det ger en något mer begränsad möjlighet på arbetsmarknaden men de flesta bussar i stadstrafiken är automatväxlade.

Du söker körkortstillstånd hos Transportstyrelsen eller på www.korkortsportalen.se. För att få körkortstillståndet måste du ha ett läkarintyg. Det kan du få på din vårdcentral.
Observera att det tar lång tid från det du att du söker ditt körkortstillstånd tills du får det på grund av lång handläggningstid. Du måste därför ansöka om tillståndet i god tid.

Vuxenutbildning Göteborg Stad

På komvux kan du slutföra dina grundskole- eller gymnasiestudier eller gå en gymnasial vuxenutbildning. Du har rätt att läsa på komvux från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20 år. Har du däremot en examen, ett studiebevis eller...


Läs mer om Vuxenutbildning Göteborg Stad och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Vuxenutbildning Göteborg Stad

Recensioner

Det finns inga recensioner för Yrkesförare buss (kurspaket)

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön