Visa allastudier.se som: Mobil

Yrkesförare lastbil (kurspaket)

Vuxenutbildning Göteborg Stad
Sammanfattning
Komvux
Stockholm
Startdatum: Löpande - Stockholm

Yrkesförare lastbil (kurspaket)

Denna utbildning anordnas via GRvux!
Läs mer om yrkesutbildningen på: www.grvux.se 
Ansökan gör du via länken: GRvux

Som lastbilsförare har du stora möjligheter att få ett arbete. I Göteborgsområdet planeras att genomföra stora ombyggnader som kommer att kräva mycket transporter. Hälften av all import från andra länder landar i Göteborgs hamn och ska vidare ut i landet med tåg och lastbil. Detta gör att det finns ett stort behov av lastbilsförare i området.

Förkunskaper
Godkänt betyg i Svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper. Godkänt betyg i grundläggande kunskaper i matematik eller motsvarande krävs.
Kopia på svenskt körkort klass B eller motsvarande behörighet utfärdat i annat EES-land.
Kopia på körkortstillstånd grupp 2 eller 3.

Viktig information angående körkortstillstånd!
För att vi skall kunna behandla din ansökan behöver du skicka in kopia på B-körkort samt kopia på körkortstillstånd grupp 2 eller 3. Tänk att det kan ta lång tid från det att du söker ditt körkorttillstånd till det att du får det. Ansök om tillståndet i god tid och vänta inte! Du har möjlighet att komma in med komplettering av körkortstillstånd och körkort senast 20 november (oss tillhanda). Övriga betyg skall vara oss tillhanda senast 6 november.

När du ska söka körkortstillstånd går du in på Transportstyrelsen: www.transportstyrelsen.se/korkort. För att få ditt tillstånd måste du ha ett läkarintyg. Via Transportstyrelsens sida beställer du hem blanketterna för både körkortstillstånd (grupp 2 eller 3) och läkarintyg. Den blankett för läkarintyg som du får hemskickad ska du ta med till läkaren, t ex på din vårdcentral. Tänk på att det är ett läkarintyg för körkortstillstånd för tung trafik som du ska ha.

Utbildningens innehåll
Simulatorer hjälper dig att bli en trygg och säker förare. På dem tränar du tills du känner dig redo att köta på körbana. Vi har körbana utanför skolan. Inne på skolan kan du också träna lastning och lossning samt lastsäkring. Vi samarbetar med stora företag och när du gör din arbetsplatsplatsförlagda utbildning, apl, får du möjlighet att utföra olika arbetsuppgifter. Studierna är på heltid och du läser mellan 25 och 35 veckor beroende på förkunskaper och studietakt.

Vart leder utbildningen
Som lastbilsförare jobbar du ofta ensam men du är även en del av en grupp. Du kommer att kunna köra distribution, container, återvinning, anläggning, timmer och annat. Du kommer förutom körkort även få yrkeskompetensbevis vilket gör att du får köra yrkesmässig trafik.

Kostnader för eleven
Du behöver söka körkortstillstånd och för det behöver du ha ett läkarintyg. Det kan du få på din vårdcentral.
Studiematerial ca 200 kr
Digitalt förarkort 250 kr

Informationsmöte
Du som kan bli aktuell för utbildningen kallas till ett obligatoriskt informationsmöte innan antagning där du får veta mer om utbildningen och de olika yrkesområdena du kan arbeta inom. Du måste delta i informationsmötet för att kunna bli antagen till kurspaketet. Informationsmötena är planerade till 17-21 november.

Kurs- och antagningsbesked
Från och med hösten 2017 meddelas kurs- och antagningsbesked till sökande i första hand i digital form. Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet. 

APL (arbetsplatsförlagt lärande)
Vid APL följer du din handledares arbetstider. Du kommer att vara ute på företag vid flera tillfällen under din utbildning. Vi har avtal med många företag i  Göteborgsområdet så du kommer att kunna välja var du vill göra din APL.

Plats för utbildningen
Göteborg / Västra Frölunda
Adressen är: MTG, Otto Elanders gata 4, 421 32 Västra Frölunda

Utbildningsanordnare
Utbildningsförvaltningen, Motorbranschens Tekniska Gymnasium

Studieperioder
2018-01-08--2018-07-08
2018-08-06--2018-11-16
  Delkurser

  • Godshantering - vux
  • Godstrafik
  • Orienteringskurs på gymnasial nivå för studieplanering
  • Fordonskombinationer godstransporter
  • Yrkestrafik - vux

Förkunskaper

Godkänt betyg i Svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper. Även grundläggande kunskaper i matematik krävs.

Din ansökan ska innehålla:

1. Kopia på svenskt körkort klass B eller motsvarande behörighet utfärdat i annat EES-land.

2. Kopia på körkortstillstånd grupp III (alternativ 2).

Du söker körkortstillstånd hos Transportstyrelsen eller på www.korkortsportalen.se. För att få körkortstillståndet måste du ha ett läkarintyg. Det kan du få på din vårdcentral.

Observera att det tar lång tid från det att du söker ditt körkortstillstånd tills du får det på grund av lång handläggningstid. Du måste därför ansöka om tillståndet i god tid!

Vuxenutbildning Göteborg Stad

På komvux kan du slutföra dina grundskole- eller gymnasiestudier eller gå en gymnasial vuxenutbildning. Du har rätt att läsa på komvux från och med andra kalenderhalvåret det år du fyller 20 år. Har du däremot en examen, ett studiebevis eller...


Läs mer om Vuxenutbildning Göteborg Stad och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Vuxenutbildning Göteborg Stad

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön