Säkerhetsansvarig för fordonsverkstäder (PM)

YH Akademin
Sammanfattning
Korta Yh-utbildningar
Distans
60 YH-poäng
CSN-berättigad
Yrkesakademin

Säkerhetsansvarig för fordonsverkstäder (PM)

Varför läsa kursen säkerhetsansvarig för fordonsverkstäder?

Vill du ta din karriär som fordonsmekaniker till nästa nivå? Är du redo att axla rollen som säkerhetsansvarig på en fordonsverkstad och säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö för både medarbetare och kunder?

Nu kan du utveckla dina kunskaper och färdigheter som krävs för att framgångsrikt kunna hantera säkerhetsfrågor i fordonsverkstäder. Du kommer att lära dig att identifiera och hantera potentiella faror och risker, genomföra riskbedömningar och utveckla lämpliga åtgärdsplaner för att minimera skador och olyckor. 

Du får lära dig mer om omställningen från konventionella drivmedel till alternativa drivsystem som elfordon och elhybridfordon, vilket kräver förändrade arbetssätt och metoder utifrån säkerhetslagstiftning.

Denna korta kurs är kompetensutveckling för redan yrkesverksamma inom fordonsbranschen så som mekaniker/montörer/arbetsledare/platschef på fordonsverkstäder och serviceverkstäder.

Varför välja YH Akademin?

Samarbete med branscher

Praktik/LIA

Distansutbildning med tillfällen på plats

Förkunskaper

Särskilda förkunskapskrav:

  • Engelska är branschspråk inom fordonsindustrin. Kurslitteratur och annat material som används i utbildningen, samt arbetslivets medverkan i utbildningen sker på engelska.

  • 18 månader heltid yrkeserfarenhet från praktiskt arbete i fordonsverkstäder och serviceverkstäder eller som yrkeslärare på fordons- och transportprogrammet

Reell kompetens:

Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.

Upplägg

Ditt digitala klassrum

Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).

Du kan välja att studera på hemma, på kontoret, kommunernas lärcentrum, bibliotek eller andra lämpliga miljöer.

Det dagliga arbetet

Utbildningen genomförs via vår lärplattform Its Learning och via vårt webbaserade seminarieverktyg Zoom. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.

Kursinnehåll

  • El- och elhybrid, 20 yhp

Kursen syftar till att ge den studerande kunskaper och färdigheter om mätteknik och mätmetoder inom högvoltsfordonsbranschen. Den studerande skall få avancerad och specifik kunskap inom ellära samt om komponenter nödvändiga för arbete med högvoltmiljöer i fordon för att självständigt kunna säkerhetsställa högvoltsfordonet utifrån ett mätperspektiv och värdera resultatet.

Kursens huvudsakliga innehåll:
Avancerad ellära
Mätmetoder, delsystem och högvoltsystemets uppbyggnad
Mätinstrument
Styrsystem och Komponentkunskap
Högvoltsteknik och säkerhet

  • Elektrisk drivlina, 20 yhp

Kursen syftar till att ge den studerande specialiserade kunskaper om huvud- och delkomponenter i högvoltssystem och hur dessa samverkar vid elektrisk framdrivning samt vid hybriddrift.

Kursens huvudsakliga innehåll:
Batteriteknik
Elmaskiner
Kraftelektronik
Hybridsystem
Laddinfrastruktur

  • Elsäkerhet, 20 yhp

Kursen behandlar gällande regelverk och var man finner det. Vidare tas arbetsmiljöaspekter upp samt risker vid arbete med högvoltkomponenter, hur man arbetar förebyggande genom riskbedömning och korrekt agerande vid incident.

Kursens huvudsakliga innehåll:
Lagar och regler
Elsäkerhet och riskbedömningar
Hantering av skadade fordon
EIP (elektriskt instruerad person)

YH Akademin

Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans! 

Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke? Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar...


Läs mer om YH Akademin och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Säkerhetsansvarig för fordonsverkstäder (PM)
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

YH AkademinRecensioner

Det finns inga recensioner för Säkerhetsansvarig för fordonsverkstäder (PM)

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Säkerhetsansvarig för fordonsverkstäder (PM) från YH Akademin, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön