Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles

YrkesAkademin
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Trollhättan
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: 2023-09-04 - Trollhättan

Videoreportage

Yrkesakademin

Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles

Vill du utveckla mjukvara för självkörande bilar?

Utveckling och programmering av intelligenta och uppkopplade produkter som styrs av inbyggda system ökar kontinuerligt och tar allt mer plats i vår vardag. Här får du den specifika kompetensen att kunna utveckla mot bilindustrin, samtidigt som du också får bredden att utveckla inbyggda system mot en mängd olika branscher. 

Teknikutvecklingen inom fordonsindustrin går i hög takt och branschen har ett stort behov av experter på relevant mjukvara. Ny kompetens och kunskap behövs för att utveckla tekniken inom bland annat säkerhet, självkörande (autonoma) bilar och elektrifiering.

Som utvecklare inom inbyggda system och mot självkörande bilar och elfordon programmerar du tekniken för framtidens fordon. Du kommer också att röra dig inom ett internationellt sammanhang och med den senaste tekniken. 

Yrkesrollen är perfekt för dig som både är intresserad av programmering och av hårdvara eftersom den kombinerar problemlösning inom båda dessa områden. Du lär dig att programmera inom C/C++ och Python, arbetar med utveckling, felsökning, testning och säkerhet av inbyggda system samt med implementering av olika kommunikationsprotokoll och verktyg för styrning, övervakning och analys. Du kommer att använda, vidareutveckla och underhålla integrationssystem och arbeta med modellbaserad utveckling, du lär dig även att kalibrera och analysera signaldata. 

Jobbmöjligheter

Hållbarhet och teknik driver på utvecklingen inom fordonsindustrin. Miljökrav ställer krav på elektrifiering samtidigt som teknikmöjligheter och säkerhetskrav har öppnat för nya möjligheter. Branschen har varit med och skapat denna utbildning för att den ska ge just de kompetenser och färdigheter som krävs för att kunna arbeta i branschen. Företagen som står bakom utbildningen kommer vara engagerande under hela utbildningstiden genom att gästföreläsa, erbjuda studiebesök och praktik/LIA (lärande i arbete). 

Branschen vittnar om stora behov av medarbetare med den kompetens utbildningen ger, både i dagsläget och många år framåt. Efterfrågan på kompetensen spås bara att öka i takt med miljökrav och tekniksatsningar på den digitaliserade fordonsindustrin. Utbildningen är en dörröppnare till en mycket spännande framtida karriär.

Yrkesroller som utbildningen kan leda till:

 • Applikationsutvecklare
 • Electric Drives Software Design Engineer
 • Funktionsutvecklare
 • Mjukvaruutvecklare el- och autonoma fordon
 • Mjukvaruutvecklare för inbyggda system
 • Programmerare C/C++ och Python

Utbildningens upplägg

Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles är en utbildning för dig som har begränsad kunskap inom programmering och inbyggda system. Denna utbildning ger dig en grundläggande och gedigen kunskap inom området mjukvaruutveckling.

Utbildningen bedrivs i våra lokaler i Trollhättan. Den teoretiska utbildningsdelen är ca 13 månader och till det tillkommer ytterligare 20 veckors LIA hos ett eller flera företag. Utbildningen är CSN-berättigande. Utbildningen bedrivs delvis på engelska, undervisning och kursmaterial sker främst på engelska. Väljer du sedan att arbeta i fordonsbranschen så hamnar du sannolikt i en internationell miljö.

Varför välja YrkesAkademin?

Samarbete med branscher

Praktik/LIA

Distansutbildning med tillfällen på plats

Förkunskaper

Grundläggande behörighet:

 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2.  har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskilda förkunskaper: 

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

 • Engelska 6
 • Matematik 2, 100p
 • Programmering 1, 100 poäng

Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.

Saknar du behörighet?

Preparandutbildning

Vad är en Preparandutbildning:

Preparandutbildningen är baserad på E-learning, vilket innebär att det är självstudier där du studerar i din egen takt utan att vara kopplad mot en lärare.

Saknar du behörighet för Matematik 2 eller Programmering 1 går det att läsa en preparandutbildning.

BFU – Behörighetsgivande förutbildning

En BFU inom yrkeshögskolan syftar till att ge den studerande kunskaper som motsvarar de krav på behörighet som krävs för utbildningen. Den är endast till för sökande som uppfyller de grundläggande behörighetskraven samt “Engelska 6” och “Matematik 2”, men saknar det särskilda förkunskapskravet “Programmering 1” . BFU:n ger behörighet för Programmering 1 och den som har genomgått BFU med godkänt resultat är garanterad en plats på YH-utbildningen Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles. BFU:n är på heltid och går under 3 veckor. BFU:n är CSN-berättigande. Vid fler sökanden till BFU:n än antal platser kommer ett urval hållas.

Att bli behörig med reell kompetens

Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.

Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver. 

Se vår utbildningssida ya.se/yrkeshogskola/advanced-software-developer-electrical-autonomous-vehicles/ för att bli behörig genom preparandutbildning, BFU eller reell kompetens.

YrkesAkademin

Ta nästa kliv i karriären med en YH-utbildning från YrkesAkademins Yrkeshögskola!

Vill du studera och komma in i arbetslivet snabbt? Då är en YH-utbildning perfekt för dig! Hos oss hittar du ett brett utbud av YH-utbildningar, inom allt från Bygg, Hotell och IT till Vård och Omsorg. Våra utbildningar och kurser...


Läs mer om YrkesAkademin och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

YrkesAkademin

Recensioner

Det finns inga recensioner för Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Advanced Software Developer Electrical & Autonomous Vehicles från YrkesAkademin, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön