Visa allastudier.se som: Mobil

Diagnostekniker

YrkesAkademin
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans
210 yh-poäng
Deltid
marker Öppen för sen anmälan/har restplatser
Diagnostekniker

Diagnostekniker

Diagnostekniker

Saknar du behörigheter?

För utbildningen kan du en så kallad BFU (Behörighetsgivande förutbildning) som ger dig rätt att söka utbildningen. Vill du veta mer om vad det innebär eller har du några funderingar kring dina behörigheter? Kontakta utbildningsledaren Kent Berglund,kent.berglund@ya.seeller ring 073 – 388 06 97.

Diagnostekniker

Som diagnostekniker arbetar du med att utgöra avancerade diagnoser och åtgärder i gas, el-, hybrid och dieselfordon. Du arbetar med olika typer av diagnosverktyg och får praktisk kunskap genom felsökning av fordons elektroniska system. Diagnostekniker är ett yrke som ställer höga krav på teknisk kompetens och förmåga att lösa problem.

Jobbmöjligheter

Behovet av diagnostekniker ökar kraftigt och bristen ser ut att öka ytterligare. Denna yrkesroll är därför eftertraktad på arbetsmarknaden. Under åren 2018-2020 beräknas det finnas ett anställningsbehov på cirka 6400 personer runt om i landet. Företagen i motorbranschen anser idag att de har svårt att anställa kompetens personal med rätt kunskaper. Konsekvenserna av det är t.ex. längre kötider vid verkstadsbesök eftersom verkstäderna inte kan utöka sin verksamhet i samma takt som behovet växer.

Utbildningens distansupplägg

Utbildningen är på deltid och den studerande behöver vara tillgänglig under dagtid. Det förekommer fem fysiska träffar som kan förläggas på andra orter än utbildningsorterna Umeå och Örebro. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet:

  1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
  2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
  3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
  4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskilda förkunskaper:

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

Fordons- och transportprogrammet

  • Reparation av personbilar och lättare transportfordon, 300p
  • Motor och kraftöverföring, 300p

Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.

YrkesAkademin

YrkesAkademin

YrkesAkademin är idag en av Sveriges största leverantörer av yrkesutbildningar för vuxna. Vi erbjuder kompetensutveckling till företag och privatpersoner inom olika branscher i hela Sverige. YrkesAkademin har ett stort utbud av distansutbildningar, nätbaserade utbildningar. Dessa utbildningar passar dig som vill...


Läs mer om YrkesAkademin och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Diagnostekniker
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

YrkesAkademinRecensioner

Det finns inga recensioner för Diagnostekniker

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Diagnostekniker från YrkesAkademin, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön