Visa allastudier.se som: Mobil
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Distans
210 yh-poäng
Deltid

3D-printingspecialist

3D-printingspecialist

En 1,5 årig utbildning som vänder sig till dig som vill arbeta som 3D-printingspecialist med inriktning mot design, konstruktion och produktion.

Utbildningens mål

Utbildningen syftar till att ge den studerande de teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter som krävs för att kunna arbeta som 3D-printingspecialist med inriktning mot design, konstruktion och produktion.

Den studerande får en bred utbildning som ger möjligheter att verka i en rad olika branscher som idag använder tekniken, exempelvis inom fordon, flyg, verkstad, plast- och gummi, livsmedel, verktygstillverkning, gjuteridesign, försvaret, medicin, dental, arkitektur, hjälpmedel, kultur och utbildning.

Efter utbildning

Efter genomgången utbildning kan den studerande arbeta som konstruktör, designer, utvecklare, beredare, tekniker, operatör eller mekaniker, med expertkompetens inom additiv tillverkning med fokus på digital tillverkning, särskilt 3D-printing och 3D-modellering.

Arbetsmarknad

Näringsdepartementet, liksom branschorganisationen Teknikföretagen, bedömer att det riktiga genombrottet för 3D-printing kommer inom de närmaste tre åren och därför utbildar Yrkeshögskolan i Eslöv sedan 2016 3D-printingspecialister på eftergymnasial nivå.

Branschrepresentanterna beskriver ett svenskt näringsliv som står och faller på möjligheten att skapa en mer effektiv produktion och utveckling, i takt med att konkurrensen från omvärlden blir mer påtaglig.

Idag och på 3-5 års sikt är behovet som allra störst inom följande branscher: fordon, flyg, verkstad, plast och gummi, livsmedel, verktygstillverkning, gjuteridesign, försvaret, medicin, dental, arkitektur, smycken och hjälpmedel, kultur och utbildning.

Utbildningens studieform och omfattning

Utbildningen bedrivs på distans med 75% studietakt. Undervisningen baseras på distansstudier kombinerat med ca fyra träffar i Eslöv per termin.

Förkunskaper

Behörighet

  • Grundläggande behörighet

Du är behörig att antas till en yrkeshögskoleutbildning om du uppfyller något av följande:

1. Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.

2. Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1 ovan.

3. Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.

4. Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

Särskilda förkunskaper

Endast grundläggande behörighet krävs

Krav på yrkeserfarenhet

  • Omfattning och längd: 18 månader heltid
  • Typ av yrkeserfarenhet:Grundläggande och bred branschrelevant yrkeserfarenhet från denbransch där man avser verka i yrkesrollen som 3D-printingspecialist.Eftersom utbildningen 3D-printingspecialist vänder sig till en lång radbranscher, alltifrån tillverkande industri till mode och design via
    medicinska tillämpningar, är det svårt att peka på specifik yrkeserfarenhet, men "relevant" för den yrkesroll som man avser spetsa med denna utbildningen, t ex att man har utbildning/erfarenhet av dentaltekniskt arbete om man ser sin framtid som 3D-printingspecialist inom odontologi, att man har utbildning/erfarenhet av produktionstekniskt arbete om man ser sin framtida yrkesroll som 3D-printingspecialist inom tillverkande industri.

Yrkeshögskolan i Eslöv, Eslövs kommun

Eslöv är en kombination av småstadens trygghet och det bekväma avståndet till storstadens utbud. I Eslöv möts slättland och skogsbygd, ett landskap som ger utrymme för många naturupplevelser. Staden präglas av ett stort entreprenörskap och näringslivet består av både små...


Läs mer om Yrkeshögskolan i Eslöv, Eslövs kommun och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Yrkeshögskolan i Eslöv, Eslövs kommunRecensioner

Det finns inga recensioner för 3D-printingspecialist

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön