Visa allastudier.se som: Mobil

Åtta av tio fick jobb efter yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan växer och lockar fler. Många nya utbildningar inom energi, teknik och miljö dyker upp.

Sökfunktion:

Hitta din YH-utbildning

Fler får jobb inom det område som de har utbildat sig efter avslutad utbildning vid yrkeshögskola än vid universitet och högskola. Förra året hade 8 av 10 av dem som gått en yrkesutbildning fått jobb inom sitt utbildningsområde, senast ett år efter examen.

– Det är lättare att få jobb efter våra utbildningar eftersom de är så strikt riktade. Vi brukar ligga på omkring 9 av 10, men förra året var ett ovanligt dåligt år på grund av finanskrisen och den ovanligt höga arbetslösheten, säger Per-Åke Bladh på Yrkeshögskolan.

Yrkeshögskolan bildades 2009 och innefattar eftergymnasiala utbildningar som kvalificerade yrkesutbildningar, Komvux och påbyggnadsutbildningar. Intresset för yrkesutbildningarna har ökat kraftigt de senaste 3 åren, enligt Yrkeshögskolans antagningsstatistik. Förra året hade de 3,8 sökande per plats, mot omkring 2,8 tidigare år.

Yrkesutbildningarna skräddarsys efter arbetsmarknadens behov och består ofta av omkring en tredjedel praktik. Enligt Per-Åke Bladh kommer intresset för yrkesutbildningarna att fortsätta växa.

– Vi tror att det här är den utbildningsform som kommer att öka mest de närmsta åren. Inom energi, teknik och miljö kommer det att behövas mycket arbetskraft. Vi har startat nya utbildningar inom de områdena och bygger upp organisationen för att ha full beredskap, säger Per-Åke Bladh.

Även på högskolor och universitet fick de flesta av studenterna jobb efter avslutad utbildning. Men bara 51 procent ansåg att de hade ett arbete som helt eller till största delen överensstämde med utbildningen.

Utbildade sig för att kunna avancera

Johan Eklund ägnade sommarloven åt att sopa löv och kratta gräs. Som 13-åring började han sommarjobba som fastighetstekniker och hittade ett jobb som han trivdes med. Efter gymnasiet gick han en yrkesutbildning för att kunna avancera inom samma område.

– Utbildningen gav mig teoretisk kunskap som jag kunde kombinera med min tekniska bakgrund. Jag fick en bred bas att stå på i mitt yrke.

I dag är han teknisk förvaltare och ansvarar för underhåll och reparationer av flera fastigheter. För Johan är det viktigt att han får ha ett omväxlande jobb där han kan hjälpa andra människor.

– Jag är en social person. Jag vill känna att jag gör någon skillnad. Även om det ibland bli långa dagar med många möten tycker jag att jag har ett riktigt roligt jobb.

Läs mer:

Fakta: Yrkeshögskola

Här är de hetaste YH-utbildningarna

Årets YH-mässor är här

Toppa utomlands

Karin Grahn Wetter
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-25

Studera ett år – få jobb direkt

Vill du ha ett kvalificerat jobb efter en kort utbildning? Då behöver du inte läsa fem år vid ett universitet. Här hittar du landets kortaste utbildningar som ger jobb. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Dåliga betyg men talang? Här är utbildningarna för dig!

Du har möjlighet att komma in på drömutbildningen även om du har dåliga betyg.  Här är utbildningarna som ser bortom betygen.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-01-22

Här är studenternas drömjobb

För fjärde året i rad är Google önskearbetsplatsen när teknik- och ekonomistudenter i tolv länder får välja.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön