Visa allastudier.se som: Mobil

Ökad efterfrågan på farmaceuter

Sedan avregleringen av apoteken har det kommit cirka 200 nya apotek. En ny utbildning ska täcka behoven. Här hittar du tips och länkar.

År 2009 avreglerades apoteket, sedan dess har det tillkommit ungefär 200 nya apotek och 20 nya apoteks­aktörer i Sverige.

– Avregleringen har inneburit ett uppsving på farmaceutarbetsmarknaden, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Framför allt är det efterfrågan på apotekstekniker och receptarier som har ökat.

– Det finns många fler receptarier och apotekstekniker i apoteksvärlden, därför är chanserna större för de yrkeskategorierna att få jobb, säger Johan.

På Farmaciförbundet har man en annan bild.

– Trots att det i dag finns cirka 200 fler apotek har vi inte noterat någon ökning av jobb. Vi ser dock en viss ökning av timanställda med osäkra anställningsformer, säger Åsa Norrman-Grenninger, kanslichef på Farmaciförbundet.

Enligt Högskoleverket kommer det bli en positiv arbetsmarknad för receptarier och apotekstekniker, men en mindre efterfrågan på apotekare.

– Företagen är fortfarande i etableringsfasen på den nya apoteksmarknaden, samtidigt har lönsamheten inte blivit vad man förväntat sig, vilket gör att man på många håll slimmar organisationen fast man skulle behöva utöka personalstyrkan, säger Åsa.

Sirkka-Liisa Westerholm jobbar som biverkningsansvarig på ett läkemedelsföretag men studerar samtidigt till apotekare.ApotekareUrban BrådheHon läser till apotekare på distans

För två år sedan blev Sirkka-Liisa Westerholm ­färdig­utbildad receptarie. I höstas hoppade hon på utbildningståget igen. I höstas startade Umeå universitet en fortsättningsutbildning för receptarier på distans som gör att de efter två år kan ta en master och bli apotekare.

– Jag trivs med mitt jobb men jag tycker om att studera och man har alltid nytta av det, säger Sirkka-Liisa Westerholm.

Hon är i dag biverkningsansvarig på ett ­läkemedelsföretag och studerar samtidigt till ­apotekare.

– Inför varje ny kurs har vi en eller två veckors labb i Umeå men jag har en schyst chef så det fungerar bra, säger Sirkka-Liisa Westerholm.

Hon räknar med att  stanna kvar på sin arbetsplats även när hon blivit apotekare.

– Inom forskningen är apotekare mer eftertraktade än inom apoteksvärlden, säger hon.

Tips: Utbildningar inom farmaci

Apotekstekniker
Yrkeshögskoleutbildning (1,5 år). Ges på Frans Schartaus Handelsinstitut och Yrgo Göteborg.
Ger tips och råd om allt från tandvård och hygien till solskydd.

Receptarie
Högskoleutbildning (3 år). Diverse utbildningar.
Receptarien arbetar med läkemedelsinformation och rådgivning.

Apotekare
Högskoleutbildning (5 år). Diverse utbildningar.
Utöver det ordinarie ­kundarbetet får de ofta specialistfunktioner i ­apoteks­branschen. ­Apotekare ­arbetar också med utbildning mot ­apoteks­personal och sjukvårdspersonal.

Sofia Gustafsson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Utbildningen för dig som älskar böcker

Mitt i Dalarna finns en unik utbildning. Där kan du lära dig ett pilligt hantverk med bladguld och pergament. Att binda böcker för hand är ett uråldrigt hantverk med flera hundra år på nacken. Ändå är utbildningen relativt ovanlig. Vid Leksands folkhögskola finns den enda utbildningen inom bokbinderi i Skandinavien. Också i övriga världen är utbildningen ovanlig.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-17

Studera med funktionshinder

Har du en funktionsnedsättning och vill studera? Det finns mycket hjälp att få på högskolor, folkhögskolor och yrkeshögskolor om du till exempel har dyslexi, syn- eller hörselnedsättning. På webbsidan studeramedfunktionshinder.nu beskrivs funktionshinder som ”varaktiga fysiska eller psykiska begränsningar av funktionsförmågan som kan leda till hinder i studiesituationen och i miljön på h ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-11

Test: Vad ska du jobba med?

Trött på att singla slant om vad du ska göra efter examen? Ta reda på vilket jobb som skulle kunna passa din personlighet.

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön