16 apr 2019

”Ååånej! Min tenta gick åt skogen”

Ja, bryt gärna ihop, men kom sedan upp på benen igen efter tentan. Här är de bästa tipsen för komma upp på banan igen.

– Vad du än gör, sitt inte apatisk och gräm dig över din missade tenta i flera dagar. Då blir livet surt både för dig och för din omgivning, säger Susanne Pettersson, som i höst utkommer med boken ”Bryt ihop och kom igen”.

Hon är idrottspsykologisk rådgivare för Riksidrottsförbundet sedan flera år och har jobbat med OS-stjärnor både individuellt och i lagidrott.

Tricket för att komma på fötter igen är att ta ett aktivt beslut att så ska ske, menar hon. Annars kan ilskan slå rot och förpesta både dig själv och din omgivning länge.

– En del lyckas bäst genom att direkt bryta tankemönstret. De åker ut i en båt och fiskar, går på bio, ringer en kompis eller går ut på krogen. Vissa blir förbannade en kort stund, för att sedan släppa och gå vidare.

En smart idé till nästa tenta, menar hon, är att förstås planera för succé, fast också i ett tidigt skede ställa sig frågan: Hur kommer jag att hantera situationen om det inte går bra? Överlever jag ändå?

– En del sätter en så enorm prestige i att lyckas att de inte har funderat på det. Då kan också kraschen bli enormt hård om man misslyckas.

Så har du kvar perspektivet

1. Glöm inte målet
Lyft blicken så att du inte glömmer bort det stora målet. Ditt mål att bli socionom, lärare eller läkare, eller vad nu är, står kvar. Ha kvar det stora perspektivet.

2. Du är fantastisk ändå
Vissa som kör en tenta tycker att de är värdelösa på grund av det. Undvik att identifiera dig med resultatet på tentan. Inse att du kan älska dig själv oavsett om du gör succé eller fiasko.

3. Vad gör det om 100 år?
När det går bra på tentan är det bra att associera sig själv med känslan, att verkligen leva sig in i den. När det går dåligt, gör tvärtom. Betrakta dig själv utifrån och konstatera: Shit happens. Vad gör det om 100 år?

Kristian Borglund
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Experterna: Så fixar du tentan

Nu är det tentatider. Vill du ha hjälp att ta dig igenom lidandet? Lugn, här får du de bästa tentatipsen från två av AllaStudiers experter. Anders Knutsson arbetar som tentamenssamordnare vid Södertörns högskola. Johan Linné är aktiv på studentkåren. Här är deras bästa tips. – Egentligen är det uppenbart men det är ju faktiskt det viktigaste för att klara tentan, säger Johan.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-09-26

Ryck upp dig och bli färdig

Ta tag i dina studier och bli färdig med uppsatsen och tentan innan sommaren. Här får du expertens bästa tips. Nu kommer sommarvärmen. Då är det lätt att glass och bad distraherar från uppsatser, tentor och examensuppgifter. Men om du planerar studierna blir du färdig i tid.  – Felet är att många inriktar sig på resultatet på tentan, inte planen som leder fram till den.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-19

Så glänser du på presentationen

Ett prov, seminarieuppgift eller grupparbete avslutas ibland med en muntlig presentation. Men… hur ska jag göra då? Vi har pratat med en expert. Varje dag träffar Sonja Entzenberg studenter som behöver hjälp med sina muntliga presentationer. Här kan du läsa om hennes tips och råd!

Läs mer