Visa allastudier.se som: Mobil

Åtta tips – så räddar du din studentbudget

Efter julklappsinköp, mellandagsshoppande och nyårsfirande väger plånboken lätt i fickan för många studenter. Men nu är det dags för bot och bättring. Gör en budget, vinterrusta cykeln, hitta en rumskompis. Här är några råd för en mer hållbar studentekonomi.

1. Planera din ekonomi 

Inled året med att lägga upp en strategi för den närmaste framtiden. På Konsumentverkets hemsida finns en mall som gör det enkelt att komma igång med en egen budget. Ladda ner en gratis budgetapp, som Tink eller Smartbudget , som ger bättre koll på balansen. 

2. Spara på kurslitteraturen 

Om kursböckerna är utlånade finns alltid ett referensexemplar på kursbiblioteket att kopiera ur eller att läsa på plats. Eller ännu bättre – lånas de ut som e-böcker finns de i obegränsad upplaga. På webbsidor som kurslitteratur.se eller i kårernas andrahandsbokhandlar går också att komma över kurslitteratur för en billig penning.

3. Vinterrusta cykeln

Ett par rejäla vinterdäck som låter dig cykla året runt kan minska resekostnader rejält, särskilt där kollektivtrafiken är dyr. Dessutom blir gymkortet överflödigt. 

4. Sök stipendier

Det finns en uppsjö av stipendier som riktas mot studenter. I ”Stipendiehand­boken” finns steg för steg-guider för hur du maxar dina möjligheter. Med boken får man också en databas med över 1 800 stipendier. Boken går att låna på vissa bibliotek.

Läs mer om hur du söker stipendier

5. Sök extrajobb

Det är redan dags att söka sommarjobb. Men det finns också jobb som lämpar sig väl att ha parallellt med studierna, och som dessutom stärker chansen till ett kvalificerat jobb efter examen. Den som studerar på heltid får ha en inkomst på 90 075 kronor under ett kalenderhalvår, utan att få avdrag på bidrag och lån.

6. Dela boende

Tillhör du de lyckliga som har någonstans att bo på studieorten? Då står de åter många bostadslösa på kö. Gör en god gärning genom att dela ditt boende – och halvera samtidigt kostnader för saker som hyra, tv-licens och internet. 

7. Använd gratisprogram

Microsoft Office och Photoshop överstiger med råge budgeten för en genomsnittlig student. Leta i stället efter gratisprogram med liknande funktioner. Open Office kan vara ett bra alternativ till Microsoft Office . GIMP har samma funktioner som Photoshop.

8. Skippa uteluncherna

​Satsa på storkok en gång i veckan, frys in och gör matlådor. Med gratisappen Matpriskollen får du en samlad information om de olika matbutikernas erbjudanden. Planera dina måltider efter den så kan du spara hundralappar. 

Jenny Sköld

Senast uppdaterad: 22 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-06-28

5 lifehacks som räddar din studentekonomi

Vi vet hur stressande det är. Vi har varit där. Nudelmiddag, grötlunch och ”lånat” toalettpapper. Vi vill att alla studenter ska ha råd att sätta guldkant på sin tillvaro – oavsett inkomst!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-04

Lista: 5 vanligaste frågorna till CSN

Ska du börja ta studielån? Eller är det dags att betala tillbaka? Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Det här är ni mest intresserade av

AllaStudier har över 6,2 miljoner besök om året, men vad är ni besökare mest intresserade av? Vi har listat de 10 mest populära kategorierna och sökorden under läsåret 2017-2018!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön