08 okt 2021

Övertyga chefen om kursen

Hur lyckas du få arbetsgivaren lika övertygad som du själv om att du behöver kompetensutveckling? Vi frågade en expert om tips.

Det finns ingen laglig rätt till kompetensutveckling även om det i vissa kollektivavtal finns skrivelser att en viss pott pengar ska sättas undan till kompetensutveckling för personalen.  Alltså är du oftast hänvisad till din egen förmåga att motivera inför chefen att du behöver till exempel en kurs för att utvecklas. Charlie Levin, expert på kompetensutveckling på Unionen ger sina tips på vad du ska tänka på.

Se till att få utvecklingssamtal

– Diskussionen sker oftast under utvecklingssamtalet, så se först och främst till att du får regelbundna utvecklingssamtal. Det kan lätt glömmas bort eller prioriteras inte från arbetsgivarens sida.

Förbered noggrant argument på hur företaget gynnas

– Om arbetsgivaren ska betala är det viktigt att vara tydligt med vad de tjänar på det. Ett bra argument är alltid att arbetsgivare har nytta av att sina tjänstemän kan göra fler olika arbetsuppgifter om någon slutar, blir sjuk eller får ett nytt jobb.

Lyft frågan ofta på jobbet

– Fråga dig själv och dina kollegor: ”När lär jag mig saker?”. De flesta tänker att kompetensutveckling är lika med utbildning, men man kan hitta andra, billiga sätt att lära sig nya saker, till exempel genom att byta arbetsuppgifter med en kollega en dag eller åka ut och träffa leverantörer.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-19

Jobben som är svårast att rekrytera till

36 procent av arbetsgivarna har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Här är jobben som är svårast att hitta rätt arbetskraft till. En undersökning som arbetslivspanelen ManpowerGroup genomför varje år visar att svenska företag får det allt svårare att hitta rätt personal. 2011 uppgav 17 procent av tillfrågade arbetsgivare att de hade problem med att rekrytera personal med rätt kompeten ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2013-12-12

Kompetensen är alltid viktig

Behovet av kompetensutveckling försvinner aldrig. Det är lika viktigt vare sig du är ny på arbetsmarknaden eller om det snart är aktuellt med en guldklocka från arbetsgivaren. – Det fina med kompetensutveckling är att det skapar nyfikenhet att lära sig ännu mer och får oss att växa, säger Charlie Levin, kompetensutvecklingsexpert på Unionen.Kompetensutveckling skapar nya möjligheter för både arbe ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

En karriärplan styr in dig på rätt kurs

Jobbar du och känner att det viktigaste i ditt yrkesliv är att få kompetensutveckling och lära dig nytt? Då är du inte ensam. Gör en karriärplan så blir målen tydliga. Resultaten från Mitt i karriären barometern på 40-55-åringar som Yougov och Folkuniversitetet nyligen gjort, är tydliga. Den viktigaste drivkraften för oss på jobbet är att lära oss nya saker och personlig utveckling.
Läs mer