10 tips från Ingvar Kamprad

Sverige har på senare tid uppmärksammats för häftiga startups som Spotify, King och Klarna. Fina företag som är startade av duktiga entreprenörer. Men de är ändå långt efter Ingvar Kamprad, en av världens rikaste män som startade IKEA. Hans företag finns i hela världen, har även 100.000 anställda och han har skapat det själv. Här ger han sina bästa tips till ”blivande entreprenörskollegor”.  

  1. Du har en idé! Kolla den noga med någon som du har förtroende för. Var säker på att den har chans att komma ner på jorden. (Drömmare finns det gott om och verklighetsflykt har du ingen nytta av).
  2. Börja vid köksbordet, var sparsam. Köp begagnat till att börja med.
  3. Undersök vilka möjligheter du har att få hjälp ”från ovan”. Jag vet att det finns myndigheter och organisationer som gärna ställer upp.
  4. Kompensera dina brister. Människor som tror att de kan och vet allt blir oftast katastrofer. Själv har jag ett hav av brister och försöker kompensera dessa genom val av skickliga medarbetare.
  5. Glöm det där med 8-timmarsdagar. Det gäller inte dig! En sann entusiast har ingen tidtabell.
  6. Var ödmjuk. I din omgivning finns alltid de som kan mera och bättre än du själv. Lyssna och lär men vet att det är du som fattar besluten. En grupp kan aldrig ha något ansvar, bara du själv.
  7. Att trivas på jobbet innebär att alla ska veta att de har en viktig roll. Informera noga och gör det helst själv.
  8. Att leda är att motivera och att gå före som gott exempel. Glöm inte att kritisera och börja alltid med det positiva.
  9. Somna inte vid ratten! När det börjar gå bra, motarbeta nöjdhetskänslan. Var ständigt på väg.
  10. Att motarbeta felrädslan är en grej som jag ofta misslyckas med. Trots alla fiaskon har det gott bra ändå - eller kanske just därför.

Alla Studier-redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Så blir du äventyrare

Vill du jobba som äventyrare? Då gäller hård träning, utbildning och modet att följa din dröm. Men det är inte viktigast. – Man vill testa sina gränser, främst fysiskt, och göra det utomhus. Det man trodde var omöjligt, det är möjligt, säger Vera Simonsson. Vera blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2009 efter att hon hade skidat 140 mil genom norra Kanadas vildmark.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-24

Alliansens budget gäller för nästa år

I stället för regeringens budget fick vi Alliansens. Vad innebär det för studenterna? Metro tog hjälp av Sveriges Förenade Studentkårers ordförande Rebecka Stenkvist för att reda ut begreppen. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Kom igång efter jullovet

Julgodis och kompishäng? Jullov är toppen, men att komma igång igen är lite svårare. Här är våra 5 bästa tips på hur du kickar igång vårterminen med ett leende!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön