Visa allastudier.se som: Mobil

10 tips från Ingvar Kamprad

Sverige har på senare tid uppmärksammats för häftiga startups som Spotify, King och Klarna. Fina företag som är startade av duktiga entreprenörer. Men de är ändå långt efter Ingvar Kamprad, en av världens rikaste män som startade IKEA. Hans företag finns i hela världen, har även 100.000 anställda och han har skapat det själv. Här ger han sina bästa tips till ”blivande entreprenörskollegor”.  

  1. Du har en idé! Kolla den noga med någon som du har förtroende för. Var säker på att den har chans att komma ner på jorden. (Drömmare finns det gott om och verklighetsflykt har du ingen nytta av).
  2. Börja vid köksbordet, var sparsam. Köp begagnat till att börja med.
  3. Undersök vilka möjligheter du har att få hjälp ”från ovan”. Jag vet att det finns myndigheter och organisationer som gärna ställer upp.
  4. Kompensera dina brister. Människor som tror att de kan och vet allt blir oftast katastrofer. Själv har jag ett hav av brister och försöker kompensera dessa genom val av skickliga medarbetare.
  5. Glöm det där med 8-timmarsdagar. Det gäller inte dig! En sann entusiast har ingen tidtabell.
  6. Var ödmjuk. I din omgivning finns alltid de som kan mera och bättre än du själv. Lyssna och lär men vet att det är du som fattar besluten. En grupp kan aldrig ha något ansvar, bara du själv.
  7. Att trivas på jobbet innebär att alla ska veta att de har en viktig roll. Informera noga och gör det helst själv.
  8. Att leda är att motivera och att gå före som gott exempel. Glöm inte att kritisera och börja alltid med det positiva.
  9. Somna inte vid ratten! När det börjar gå bra, motarbeta nöjdhetskänslan. Var ständigt på väg.
  10. Att motarbeta felrädslan är en grej som jag ofta misslyckas med. Trots alla fiaskon har det gott bra ändå - eller kanske just därför.

Alla Studier-redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Inget livsavgörande beslut

Att välja utbildning på högskola och universitet kan upplevas som ett livsavgörande beslut, men så behöver det inte vara. Här är utbildningar som leder till en valfrihet på arbetsmarknaden. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

Undrar du över något? Fråga SYV!

Du vet väl att du kan ställa alla dina utbildningsrelaterade frågor till vår studie- och yrkesvägledare? Läs mer om vårt forum Fråga SYV!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-25

Kunskap & kamp: Framtidsmässan

Många ekonomyrken försvinner när arbetsuppgifterna nu datoriseras i snabb takt. Det är viktigt att känna till för de som ska välja utbildning efter gymnasiet. 

Läs mer