Visa allastudier.se som: Mobil

10 tips från Ingvar Kamprad

Sverige har på senare tid uppmärksammats för häftiga startups som Spotify, King och Klarna. Fina företag som är startade av duktiga entreprenörer. Men de är ändå långt efter Ingvar Kamprad, en av världens rikaste män som startade IKEA. Hans företag finns i hela världen, har även 100.000 anställda och han har skapat det själv. Här ger han sina bästa tips till ”blivande entreprenörskollegor”.  

  1. Du har en idé! Kolla den noga med någon som du har förtroende för. Var säker på att den har chans att komma ner på jorden. (Drömmare finns det gott om och verklighetsflykt har du ingen nytta av).
  2. Börja vid köksbordet, var sparsam. Köp begagnat till att börja med.
  3. Undersök vilka möjligheter du har att få hjälp ”från ovan”. Jag vet att det finns myndigheter och organisationer som gärna ställer upp.
  4. Kompensera dina brister. Människor som tror att de kan och vet allt blir oftast katastrofer. Själv har jag ett hav av brister och försöker kompensera dessa genom val av skickliga medarbetare.
  5. Glöm det där med 8-timmarsdagar. Det gäller inte dig! En sann entusiast har ingen tidtabell.
  6. Var ödmjuk. I din omgivning finns alltid de som kan mera och bättre än du själv. Lyssna och lär men vet att det är du som fattar besluten. En grupp kan aldrig ha något ansvar, bara du själv.
  7. Att trivas på jobbet innebär att alla ska veta att de har en viktig roll. Informera noga och gör det helst själv.
  8. Att leda är att motivera och att gå före som gott exempel. Glöm inte att kritisera och börja alltid med det positiva.
  9. Somna inte vid ratten! När det börjar gå bra, motarbeta nöjdhetskänslan. Var ständigt på väg.
  10. Att motarbeta felrädslan är en grej som jag ofta misslyckas med. Trots alla fiaskon har det gott bra ändå - eller kanske just därför.

Alla Studier-redaktionen

Senast uppdaterad: 03 jul 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-03

Fixa studierna med rätt teknik

Vårterminen är här med hög press och små marginaler. Sätt studietekniken på en gång och slipp pluggpaniken. KTH-studenten Michelle Cañada kan knepen som gör skillnaden.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-03-12

Sista dagen att söka till universitet – glöm inte det här

Här är allt du behöver veta för att göra din ansökan till universitet och högskola i sista minut!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-22

Hitta din utbildningstyp

Universitet, Yrkeshögskola eller Komvux? Vilken typ av utbildningstyp passar dig allra bäst? Läs mer om de olika utbildningstyperna och hur populära de är!

Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

}