Visa allastudier.se som: Mobil
Så lyckas du med uppsatsen!

10 tips: Så lyckas du med uppsatsen

Det är svårt att skriva uppsats – och ännu svårare att bli klar. Här får du tio enkla tips av Fredrik Hillvesson, legitimerad psykolog och författare till boken ”Sju enkla steg till en färdig uppsats”.

1. Börja!
Kom igång med uppsatsen så fort som möjligt. Ju längre du väntar, desto svårare blir det och desto större risk för att du aldrig blir klar. När hjulen väl är i rullning kommer det att kännas lättare.

2. Planera.
Börja med att göra upp en plan för resten av uppsatsarbetet. Det minskar risken för att arbetet ska dra ut på tiden och lindrar dessutom stressen eftersom du får en bra överblick över processen.

3. Belöna dig själv.
Planera in en belöning åt dig själv när uppsatsen är klar. Det gör att du har något att se fram emot och dessutom håller det humöret uppe de dagar då arbetet tar emot.

4. Skapa en yttre press på dig själv.
Exempelvis kan du ge en person som du litar på 500 kronor i början av uppsatsarbetet och för varje vecka din uppsats drar över deadline får personen behålla en femtiolapp.

5. Inse att uppsatsen aldrig kommer att bli perfekt.
Orimligt höga krav leder bara till att kreativiteten hämmas och att uppsatsen aldrig blir klar.

6. Sätt uppsatsen i perspektiv.
Den är viktig, men det finns annat i livet som är viktigt också. Hur betydelsefull kommer uppsatsen att vara för dig om ett år? Fem år?

7. Se till att göra något på uppsatsen varje dag.
Efter cirka 21 dagar har det blivit en vana och då går mycket av arbetet av sig självt.

8. Skapa rutiner.
Försök att arbeta på ungefär samma tider varje dag. Att skapa goda vanor är något av det bästa du kan göra för att öka din produktivitet och få mer gjort.

9. Starta uppsatsgrupp.
Starta en uppsatsgrupp där ni diskuterar era arbeten och ger er själva uppgifter mellan varje träff. Det gör att du skapar du en yttre press på dig själv att leverera och får stöd och uppmuntran från andra i samma situation.

10. Avsluta varje dags arbetspass med något lustfyllt.
Det gör att du kommer att minnas den känslan dagen därpå, vilket gör det lättare att komma igång.

Läs mer:

Skärp dig och bli klar med uppsatsen

Vässa ditt akademiska språk

Språktips till uppsatsen

Så fajtas du för din uppsatsidé

Opponering – här får du bästa tipsen

Så lyckas du på opponeringen

AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 10 dec 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Så fajtas du för din uppsatsidé

Ibland krävs blod, svett och tårar för att få sitt uppsatsämne godkänt. Med envishet fick Jimmy Lundström, 28, sin vilja igenom. Förra våren närmade sig Jimmy Lundström slutet på sin civilekonomutbildning med inriktning mot strategi. Tiden var kommen. Dags för kandidatuppsats. Han såg chansen att i uppsatsen fördjupa sig i ett område som skulle kunna vara till nytta för företaget Refined Wiki h ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-05-29

Opponering

När uppsatsen blivit inlämnad är du fortfarande inte klar. Nu är det dags att försvara och opponera. Såhär går det till!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-11-25

Vad innehåller en uppsats?

Vad ska en uppsats innehålla? Vad innebär det olika delarna? I den här artikeln går vi igenom uppsatsen del för del och förklarar kort vad den ska innehålla! En uppsats är en akademisk text där ett problem eller frågeställning får ett svar. Oftast utgör uppsatsen avslutningen på ett program eller en kurs. I en uppsats ska författaren visa vad hon kan och att hon har tagit till sig utbildningen.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön