Bondi Beach
12 aug 2022

Studera i Australien

Svenskar upptäckte på allvar Australien som studieland för tio år sedan. Sedan dess reser en strid ström studenter till landet alla trivs i.

OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling.

För utbytessugna studenter:

Hitta utbildningar och kurser i Australien
Studera på högskola utomlands

Hitta utbildningar

Om du vill studera på högskolenivå i Australien har du 43 olika universitet att välja mellan. 40 av dessa är statliga, två är internationella och ett är privat. Universiteten i Australien har tusentals utbildningar att välja mellan.

Upplägg på studierna

I Australien kan man i regel inte läsa fristående kurser, utan man studerar på hela utbildningsprogram som leder fram till olika examina. I varje program ingår det dels obligatoriska kurser, core courses, och dels kurser som studenterna själva väljer, electives.

För utländska studenter som inte vill läsa en hel utbildning i Australien finns på många universitet möjlighet att läsa en eller två terminer som så kallad Study Abroad-student. Man kan då fritt välja vilka ämnen man vill studera.

Utbildningsnivå och examen

Utbildningen är uppdelad på två nivåer: undergraduate-nivå och postgraduate-nivå.

Examen

Utbildningslängd

Nivå

Bachelor degree

3-4 år

Undergraduate

Masters degree

1-2 år påbyggnad på Bachelor

Postgraduate

Doctoral degree

Minst tre år påbyggnad på Master

Postgraduate

Läsåret

Termin 1 februari - juni
Termin 2 juli - november

Precis som i Sverige har man tvåterminssystem, men eftersom årstiderna är motsatta ligger sommaruppehållet mellan två läsår i Australien mitt i vintern här hemma. På många utbildningar kan du själv välja om du vill börja din utbildning termin 1 eller termin 2.

Krav på förkunskaper

För att kunna söka till en utbildning i Australien måste du uppfylla vissa förkunskapskrav. Det handlar dels om akademiska förkunskaper och dels om språkliga förkunskaper.

Akademiska förkunskapskrav

Detta gäller för antagning till högskolor i Australien:

  • Om du har gymnasiekompetens och är behörig att studera på högskolenivå här i Sverige är du i regel behörig att studera på universitet i Australien.
  • De exakta kraven på förkunskaper varierar från utbildning till utbildning. Det kan krävas att du har läst vissa ämnen/kurser på gymnasiet för att kunna söka till en viss utbildning.
  • Kontakta antagningsenheten för internationella studenter, Admissions Office/International Office, vid det universitet där du vill läsa för att få information om vad som krävs för just den utbildning du vill komma in på.

Språkliga förkunskapskrav

Utländska studenter som vill studera på universitetsnivå i Australien måste först klara ett engelskt språktest eller på annat sätt bevisa att de har tillräckliga kunskaper i engelska.

  • IELTS (International English Language Testing System) är det vanligaste testet och ges ungefär en gång i månaden på Folkuniversitetet i Lund, Stockholm och Göteborg.
  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language) kan du göra i Stockholm, Göteborg och Malmö. TOEFL-testet ges bara vid några få tillfällen per år och det är ont om platser, så se till att anmäla dig i god tid.

Vilka resultat som krävs på proven skiljer sig åt mellan olika universitet. Kolla upp exakt vilket eller vilka test som accepteras och vilken poäng som krävs där du vill läsa!

OBS! Svenska studenter som har minst VG i engelska A och/eller B från gymnasiet behöver i regel inte göra något språktest för att kunna söka till universiteten i Australien.

Antagning och urval

De australiska universiteten använder följande antagningskriterier:

  • Gymnasiebetyg
    Det är upp till varje universitet att bestämma hur de vill värdera betygen. Vissa tittar på snittbetyget och andra på betyg i enskilda ämnen.
  • Statement of purpose
    Vissa universitet vill att du skriver en uppsats där du berättar varför du vill gå den utbildning du sökt, vad du har för mål med utbildningen, hur dina framtidsplaner ser ut etc.
  • Intervju
    Vissa universitet vill att du gör en intervju med dem.

Antagning till utbildningar på postgraduate-nivå sker utifrån tidigare studiemeriter på högskolenivå, och ibland  relevant arbetslivserfarenhet och intervjuer.

Så söker du

I Australien finns ingen central antagningsenhet eller liknande utan du söker utbildningar direkt hos universiteten. Kontakta i god tid antagningsenheten vid det universitet du är intresserad av och be dem skicka kurskatalog och ansökningshandlingar. Eller gå in på skolans webbplats där det oftast finns information och möjlighet att ladda ner blanketter eller ansöka online.

Antagningen sker löpande under hela året. Det innebär att du kan söka när som helst fram till sista ansökningsdatum som brukar vara två till tre månader före kursstart. En del utbildningar kan dock ha tidigare ansökningsdatum – oftast rör det sig om utbildningar som tex läkare, physiotherapy, dentistry, veterinary science. När universitetet fått in din ansökan behandlas den med detsamma, så det lönar sig ofta att söka tidigt!

Söka via förmedling

Du kan även ansöka via en förmedling i Sverige som representerar olika universitet i Australien. Då hjälper förmedlingen dig med ansökan och sköter kontakterna med det universitet du vill studera på. 

Blueberry

Observera att förmedlingen bara jobbar med vissa utvalda universitet. Om du ska söka via en förmedling måste du välja något av dessa.

Översättning av betyg

För att söka till utbildningar i Australien behöver du översätta dina slutbetyg från gymnasiet och/eller eventuellt andra studieintyg till engelska.

Kraven på översättning varierar från skola till skola. Följande alternativ finns:

  • Översätta själv – ta hjälp av Skolverkets översättningsmall.
  • Skolan som utfärdat betyget översätter och stämplar.
  • Översättningen görs av auktoriserad översättare.

Skicka aldrig originalbetyg och intyg utan se till att ta kopior på alla handlingar. Ta reda om det räcker att få  kopiorna bevittnade eller om de måste legaliseras och stämplas hos ambassaden eller Notarius Publicus.

Avgifter

Alla universitet i Australien tar ut undervisningsavgifter, tuition fees. Avgifternas storlek varierar och beror dels på vilket universitet du väljer och dels vilken typ av utbildning det handlar om.  Tabellen nedan ger en indikation om priserna. Observera att utbildningar till läkare, tandläkare, veterinär ligger högre i pris.

Nivå

Kostnad AU$

Undergraduate 

ca. 15 000 - 35 000 AU$/år

Postgraduate

20 000 - 37 000 AU$/år

Studiemedel och stipendier

Studiemedel

För studier i Australien kan du söka studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Studiemedel, heltid

4 veckor, kr

Bidrag

3 360

Lån

7 728

Merkostnadslån för utlandsstudier

2 412

Totalt

13 500

CSN, 2022

Stipendier

Stipendier kan vara ett annat sätt att finansiera eller få ett bidrag till utlandsstudierna. Det finns en mängd fonder och stiftelser här i Sverige som delar ut stipendier, och det finns även möjligheter att söka australiska stipendier för studenter från andra länder.

Boende

För dig som ska studera i Australien finns olika typer av boende att välja mellan. Några alternativ är att bo på studenthem, vara inneboende eller att dela lägenhet med andra studenter.


Studenthem

På många universitet i Australien finns möjlighet att bo på studenthem, Residential colleges. Dessa ligger antingen på universitetsområdet, campus, eller precis i närheten.

Det vanliga är att man har eget rum, men det förekommer också att man får dela rum med en annan student. Ibland finns dusch och toalett på rummet men oftast får man dela med de andra på korridoren. Måltider kan ingå i priset och ibland även städning, tvätt och strykning. Standard och priser varierar.

Inneboende

Att vara inneboende hos en australiensisk familj är ett annat alternativ. Som inneboende brukar man ha ett eget rum och dela badrum och kök med familjen man bor hos. Oftast ingår frukost och middag i hyran, men annars handlar och lagar du din mat själv i familjens kök.

Dela lägenhet eller hus

Det vanligaste alternativet bland utländska studenter som kommer till Australien är att man delar lägenhet eller hus med andra studenter. Då har man i regel var sitt rum och så delar man kök, badrum, vardagsrum och eventuellt andra gemensamma utrymmen. Det råder ingen större bostadsbrist i Australien och att få tag på lägenheter och hus är ganska lätt. Dessutom blir den här typen av boende blir ofta billigare än att t.ex. bo på studenthem.

Ordna bostad

För att hitta en bostad i Australien vänder du dig i första hand till det universitet eller den skola där du ska läsa. De flesta lärosäten har en särskild bostadsservice, Accommodation Office, som kan hjälpa dig att hitta olika typer av boende.

Annars är lokaltidningarnas bostadsannonser (som ofta finns både i pappersupplaga och på nätet) en bra utgångspunkt för att hitta bostad.

Det finns också en hel del specialsajter där man kan hitta boende av olika slag, t.ex. Domain.com.au. Kolla också anslagstavlorna på skolan och hör dig för bland kursare och andra du träffar.

Senast uppdaterad: 12 aug 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Studiedestination: Singapore

Landet där man inte spottar på gatan ostraffat. Det är ungefär så mycket de flesta svenskar vet om Singapore. Kim Bao vet bättre – han pluggar där och hävdar att staden kan mäta sig med New York. Kim Bao pluggar på James Cook University i Singapore och har valt att plugga en sk "fast track" utbildning, vilket innebär att man pluggar mer intensivt och får ut sin Bachelors degree på två år istä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Lärlingsutbildning i Tyskland betalar sig

Är du mellan 18 och 35 år, sugen på att uppleva något nytt och vill ha betalt under din utbildning? Tyska arbetsförmedlare åker runt om i Europa för att rekrytera till ”The job of my life”, en betald lärlingsutbildning i Tyskland.  Tyskland har lägst ungdomsarbetslöshet i Europa, endast 7,7 procent jämfört med 23,6 procent i Sverige, och det tyska lärlingssystemet anses vara huvudorsaken.&nb ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-02-03

Norge vill spana på iranska studenter – av rädsla för massförstörelsevapen

Vill förhindra att studenterna använder kunskap de får vid universitet och högskolor för att tillverka massförstörelsevapen hemma i Iran.

Läs mer