16 apr 2019

Plugga statistik – jobba i New York

Är du analytisk och äventyrslysten? Gillar du att tolka siffror? Charlotte pluggade statistik i Linköping, satte upp nya mål och hamnade i det stora Äpplet.

Charlotte Karlsson är Vice President Customer Support vid Ericssons kontor i New York. År 2001 tog hon sin licentiatexamen i statistik vid Linköpings universitet. Sedan dess har hon arbetat som projektledare med GSM-support i Linköping och i Stockholm. För ett år sedan flyttade hon till USA.

Vad gör en statistiker?

– Gud, jag har aldrig jobbat som statistiker! I företag lägger man ner mycket tid på att ta in data men man är dålig på att dra kloka slutsatser. Där behöver man statistiker för att analysera på ett bra sätt.

Vilka jobb kan statistiker få?

– Traditionellt är det SCB, försäkringsbolag, där man hanterar och utvärderar information. Man blir analytisk. Jag hade inte kunnat göra ett så bra jobb om jag inte varit statistiker.

Vilka fördomar möter du?

– Nej, jag möter inga fördomar, inte som statistiker. Eller ja, Folk tror ju att en statistiker ska vara en gammal torr och tråkig gubbe. Det är väl nidbilden.

Var detta vad du förväntade dig med examen?

– Nej, det här kunde jag aldrig drömma om, aldrig. Väldigt mycket har att göra med att du måste sätta upp mål. Det handlar om att lägga ner mycket jobb för att nå dit du vill, oavsett utbildning.

Charlotte tipsar: Så får du mitt jobb
  • Att nå sitt drömjobb kräver en investering, en investering i tid.
  • Det är viktigt att skaffa sig en bra grundutbildning och att alltid anstränga sig det lilla extra.
  • Var inte rädd for att satsa och tveka inte över din förmåga.
  • Till er som vill göra karriär är: Var inte rädd för utmaningar, det är bara du själv som kan begränsa dina möjligheter. Lycka till!
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högskolestudier populärt bland tjejer

Bland kvinnliga sistaårs-elever i gymnasiet vill 65 procent läsa vidare, mot 55 procent bland männen. Det visar en enkät som SCB genomfört. Störst skillnad är det i regionen Sydsverige. Där planerar över 70 procent av tjejerna att läsa vidare, mot cirka 45 procent av killarna. – Generellt sett är det svårare att komma fram i arbetslivet som kvinna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Astronauten som siktar mot stjärnorna

Väldigt få gör någonting av sina tidiga karriärdrömmar. Christer Fuglesang är egentligen inget undantag. Han drömde aldrig om att bli astronaut som ung, det bara blev så. − För att bli astronaut krävs att du är i fysiskt god form, men man behöver absolut inte var någon elitidrottare. Du bör ha lätt för att lära dig saker snabbt, det gäller att klara av en bredd av många olika uppgifter.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Studenternas hem – ett laboratorium

Övervakad – för forskningens skull. Det blir verkligheten för hyresgästerna i de 20-40 studentlägenheter som nästa höst byggs på Chalmers Campus. Deras konsumtion, el- och vattenförbrukning kommer att kartläggas, för att hitta nyskapande sätt att leva hållbart. Projektet organiseras av Chalmers tillsammans med Johanneberg Science Park och HSB. Genom att låta studenter bo i ett hus som kartlägger d ...
Läs mer