16 apr 2019

Så fixar du studentekonomin

Ibland är det för mycket månad kvar i slutet av studiemedlet. Här hittar du tips på hur du höjer dina inkomster och minskar utgifterna.

En heltidsstudent i Sverige får idag sammanlagt 8 140 kronor i studiemedel. För många studenter är det för lite. Men med lite uppfinningsrikedom och koll på slantarna går det att komma långt. AllaStudier har listat de bästa tipsen på hur du får ordning på studentekonomin.

Höj inkomsterna
  • Utnyttja fribeloppet. Jobba på helger och under sommaren för att dryga ut hushållskassan. Håll koll på att du inte tjänar för mycket, då kan du tvingas betala tillbaka studiemedlet.
  • Tillägg till studiemedlet. CSN erbjuder tilläggsbidrag och merkostnadslån, bland annat för dig med barn eller som har arbetat tidigare.
  • Stipendier. Många lärosäten delar ut utbildningsstipendier till studenter. Undersök hur det ser ut där du studerar.
Minska utgifterna
  • Boende. Du betalar förmodligen mindre om du delar kök med andra studenter. Men samtidigt kan nybyggda studentboenden vara dyrare än genomsnittet i kommunen. Undersök vad en normal hyra är på din ort. Du kan spara tusenlappar genom att flytta några hundra meter. Ofta kan du också få bostadsbidrag.
  • Rabatter och erbjudanden. Studenter har rabatt på allt möjligt från resor på tåg och flyg, till gymkort och besök hos frisören. Ofta lönar det sig att fråga, exempelvis på caféer eller i butiker. Utnyttja specialerbjudanden när de dyker upp.
  • Jämför priser. Mat, böcker och annat du lägger pengar på förtjänar att jämföras. Genom att köpa billig mat och låna kurslitteraturen på biblioteket kan du spara stora summor.
Per Samuelson
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

"Här kan man få 21 000 dollar i stipendium"

Många är intresserade av att plugga utomlands men oroar sig över kostnaderna. Få vet att det finns massor av stipendier att söka. Moa Lennartsson, Erik Nilsson och Josefin Hansson går första och andra året på NTI-gymnasiet i Lund. De är intresserade av att plugga utomlands och besöker därför Study Abroads mässa med utländska universitet i Malmö för att få svar på sina frågor.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Studenter har blivit morsgrisar

Att börja plugga innebär ofta att man för första gången får klara sig utan mamma och pappa. Men i dag avstår en tredjedel av studenterna från att ta studielån. Det är betydligt fler än för tio år sedan. CSN:s teori är att fler unga bor kvar hemma eller får stöd av sina föräldrar. – Förklaringen måste vara att föräldrarna bidrar mer. I dag finns det en föräldrageneration som i högre grad än tidigar ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

De pluggar matte – och får betalt

Lös ekvationer – och få betalt. Sex Lundaungdomar har fått ett av de mer udda sommarjobben. I sommar ska Emily Le, 18, tjäna pengar på att lösa ekvationer. Hon är en av sex ungdomar i Lund vars sommarjobb är att plugga matte. Men för Emily är pengarna bara en bonus. – Jag hade nog gjort det i alla fall, säger hon. De utvalda mattetalangerna får 6000 kronor efter sina tre veckor i skolbänken.
Läs mer