16 apr 2019

Så tänker du kreativt

Nya intryck kan hjälpa dig att komma på bra idéer.

Vad du än studerar eller jobbar med behövs då och då en förmåga att tänka kreativt. Men hur gör man det?

– I min utbildning är kreativiteten där som ett verktyg hela tiden, berättar Kine Schjerverud, som går en masterutbildning i modedesign på Högskolan i Borås.

Men kreativitet är inte bara för personer med skapande yrken, som modedesigner.

– Man måste vara kreativ i sitt sätt att lösa problem, vara öppen för nya impulser och inte spärra sig själv genom att tänka att man inte är kreativ bara för att man till exempel läser en naturvetenskaplig utbildning.
Einstein var ju fysiker, säger Kine.

Hon ser sig själv och sina kurskamrater som självklart kreativa personer, annars skulle de ju inte ha valt en utbildning som går ut på att skapa saker.

– Men kreativiteten är som en muskel, den måste tränas. Vi måste få ny inspiration, berättar hon.

Att få i gång sin kreativitet handlar därför mycket om att vara öppen för nya intryck. Kine, som ska göra sin examenskollektion, samlar inspiration från alla möjliga håll. Hon berättar också att hennes förmåga att ta till sig konst och musik har förändrats sedan hon började sin utbildning.

Precis som Kine kan inspireras av musik när hon ska rita kläder kan man inspireras av vad som helst i vardagen för att lösa ett problem. Sockerbitar kanske var inspirationen som gjorde att någon kom på att tvättmedel kunde göras i portionsförpackningar? Det gäller att vara mottaglig – och inte vara rädd för att ens idé kanske inte går att förverkliga.

Att tänka att idéerna direkt måste vara perfekta och möjliga att genomföra blir en onödig begränsning. Bättre att tänka fritt först och utveckla sedan.

6 kreativa tips

Koppla av och se uppgiften som en lek. Då är det större chans att den goda idén kommer till dig än om du sitter och tänker så att det knakar för att tvinga fram den.

Var mottaglig för impulser från alla möjliga håll. Du kan hitta inspirationen på de mest oväntade ställen.

Leta inte efter en enda lösning, utan samla ihop ett gäng idéer och börja sedan reda ut vilken av dem som passar bäst. Om du arbetar för mycket med den första idén du kommer på missar du kanske någon annan som hade varit mycket bättre.

Ta pauser. Hjärnan fortsätter att arbeta med problemet och lösningen kan plötsligt dyka upp när du dammsuger eller simmar.

Tänk i liknelser. Om du till exempel har en trädstruktur i datorn, vad händer med de vissna löven (dokumenten som blivit inaktuella)? Behöver du en räfsa för att samla ihop dem i en korg?

Dra saker till sin spets. Hur varmt/kallt, stort/litet, enkelt/ komplicerat kan det bli? Det sägs att nanotekniken kom till för att forskaren Eric Drexler ställde sig frågan hur liten en maskin kan göras.

AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 16 apr 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-08

Sofie är smartare än TV-serierna

De analyserar blod, spårar tungmetaller och hittar kemikalier i avloppet. Låter det som en TV-serie? Följ med till verklighetens CSI. Efter gymnasiet ville Sofie Rhönnstad komma iväg. Hon tyckte om kemi och tyckte att utbildningen till högskoleingenjör i kemisk analysteknik vid Linköpings universitet verkade intressant. Ansökningen var en chansning.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-04-11

Studenter kramas – genom Facebook

Är det mörkt och kallt i vinter? Ett upprop har lösningen för världens alla studenter: Slå armarna om varandra! Krama en student! Det är budskapet i en Facebook-grupp som snabbt fått många medlemmar över hela världen. Idag, 13 december, är det den internationella ”Krama en stressad student-dagen”. – Jag trodde verkligen att jag bara skulle få 1 000 till 5 000 personer, och nu är vi fler än 150 000 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Studera och utveckla dataspel

Guide: Kombinera underhållning och karriär. Med rätt utbildning kan du få jobb inom dataspelsbranschen. Arbetsgivaren ger tips. Johannes pluggar spelutveckling. Här hittar du rätt länkar.

Läs mer