Designstudier i Paris
08 okt 2021

Livsnjuteri och designstudier i Paris

Sara Reinholtz, 24, från Stockholm pluggar design i Frankrike. Här berättar hon själv om hetsiga föreläsningar och smarriga crêpes.

Vanligtvis läser jag kandidatprogrammet i textil på Konstfack i Stockholm. Konstfack har utbytesavtal med skolor i andra länder så därför tog jag chansen att plugga på en skola utomlands.

Jag var från början intresserad av att åka till Indien men deras terminer passade inte med våra och skolan var svår att få kontakt med.  Efter att vi haft franska utbytesstudenter i min klass kände jag att skolan l''Ensad i Paris skulle vara ett bra val. Undervisningen och relationerna till lärarna skiljer sig en del från hur det är i Sverige, men ämnena är i stort sett desamma.

Alla tar det lugnt

Ingen verkar ha bråttom här. Terminen började först i oktober så jag hade god tid på mig att lära känna staden. En dag tog vi oss ut till den gigantiska textilmässan Premier Vision, utanför Paris, och såg fantastiska tyger och spanade på de senaste trenderna inom textil och haute couture. Med mina nyprintade visitkort lyckas vi beställa hem läckra prover till vår lilla postbox här i Paris. Inspiration!

Fullt upp i skolan

Första dagen i skolan gjorde jag min första presentation på franska och konstaterade att det inte rådde någon brist på lärare direkt, fyra lärare och en assistent lyssnade på oss. Det ska tilläggas att vi presenterade ett utkast och inte något stort slutprojekt.

Redovisningen gick bra, men jag ser fram emot att jämföra min franskanivå om fyra månader då jag åker hem till Sverige igen. Varje dag är fylld av lektioner i olika kurser, oftast två varje dag. Det fungerar alltså inte som i Sverige där kurserna läses efter varandra, här sker allting samtidigt, vilket kan bli ganska stressigt.

Lärarna är dock kompetenta och engagerade, och mycket mer tillgängliga än de kan vara i Sverige där vi lämnas att jobba mer på egen hand. Det kan också ha att göra med att medelåldern i skolan är ung och ligger mellan 20-25 år här.

Lilla Paris

I Frankrike är det mesta lite mindre; lägenheterna, trottoarerna, bilarna. Hela Paris är egentligen ganska litet och allt är så sammanpressat att det i stort sett går att promenera överallt.

Jag och min kombo Moa har konstaterat att vi åtminstone är av rätt storlek for att passa in i vårt nya hem, där takhöjden är 1,70 meter under sovloftet. Om vi sitter bredvid våra madrasser på sovloftet och inte på dem, så behöver vi inte heller slå huvudet i taket när vi vaknar.

Livsnjuteri efter skolan

Något av det bästa med att studera i Paris är att staden är så levande och charmig. Människor rör sig ute på gatorna och caféer och uteserveringar är öppna sent, förutom på söndagar då allt är stängt. Det är dessutom betydligt varmare här än i Sverige. I oktober hade vi 25 grader.

En typiskt mysig eftermiddag i Paris svängde vi förbi Place de la Contrescarpe på trendmysiga Rue Mouffetard efter skolan och fick njuta av gratis massage på torget och stora svalkande öl på uteserveringen. På vägen hem åt jag en ofantligt god Crepe Sucre. Då kände jag att Paris verkligen är en stad att njuta i

Länkar

Studera utomlands – högskola

Studera i Frankrike

Sara Reinholtz

Senast uppdaterad: 08 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-21

James Franco undervisar på universitet i kurs om James Franco

Ett amerikanskt universitet anordnar kurs om värden för årets Oscarsgala. Stjärnan själv deltar i undervisningen via Skype. Det är på kursen ”Master Class: Editing James Franco… With James Franco” vid Columbia College Hollywood som skådespelaren James Franco kommer att hjälpa till i undervisningen om sig själv. Föreläsare på kursen kommer att vara James Francos redaktör Tyler Danna.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

De leker sig till ett framtida jobb

Klättra på en klättervägg med HR-ansvarig på Ikea eller bygg en flotte med studentambassadören på Deloitte. Corporate Challenge anordnas av Lundaekonomerna och är en professionell lekdag där företag och studenter möts. Högskolor och universitet får ofta kritik för dålig kontakt mellan studenter och näringsliv. På många ställen har studenterna själva, genom kårerna, tagit tag i saken.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

De främsta studenterna vill bli traineer

58% av Sveriges främsta studenter vill börja sin karriär inom ett traineeprogram. Av de topptalanger som har gått klart ett traineeprogram är 48% chefer idag och 45% jobbar fortfarande kvar på företaget efter i snitt 7 år. Det framgår av en undersökning bland talangnätverket Novas drygt 7000 medlemmar; Sveriges främsta studenter och yrkesverksamma nyckelpersoner. – Att mer än hälften av Sveri ...
Läs mer