15 okt 2021

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Det finns två vägar att gå på gymnasiet: yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vi visar vad som skiljer dem åt.

Nu delas de 18 gymnasieprogrammen in i två huvudgrupper, yrkesprogram och högskoleförberedande program. En av konsekvenserna blir att du redan när du väljer till gymnasiet bör ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan efter gymnasiet.

Yrkesprogram

Hossein Kassem, 19 år, pluggar hotell och restaurang på ett yrkesinriktat program på Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö.

Hans framtidsplaner är att jobba som kock, gärna både i Sverige och utomlands. Han vill gärna praktisera i Spanien så snart som möjligt och på sikt kanske starta eget.

Jag har alltid gillat att laga mat och att hitta på egna varianter på mat. Det här programmet leder till bra jobb inom restaurang direkt efter gymnasiet därför valde jag det, säger Hossein.

Det här kännetecknar yrkesprogrammen:

  • Förbereder för jobb direkt efter gymnasiet.
  • Stark inriktning mot yrken.
  • Liten andel kärnämnen (”gymnasiegemensamma ämnen”) som svenska, engelska, matematik.
  • Stor andel karaktärsämnen, specifika för just ditt gymnasieprogram.
  • Ger inte automatiskt behörighet till högskolan (men genom individuellt val kan du skaffa det).
  • Minst 15 veckor ”arbetsplatsförlagt lärande” dvs praktik.

Högskoleförberedande program

Dante Zia, 17 år, pluggar på naturvetenskapsprogrammet på S:t Petri skola i Malmö. Naturvetenskapsprogrammet tillhör den grupp av program som är högskoleförberedande. Dante planerar att jobba som läkare, civilingenjör eller civilekonom i framtiden.

Jag valde programmet eftersom jag ville ha en bred linje med många möjligheter. Det var för tidigt att välja ett yrke redan i nian. Jag tyckte att matte var kul och jag visste att jag ville plugga vidare på högskolan så småningom, därför passade Natur, säger Dante.

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 15 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-13

Från Boden till Lund - för fysiken

Karl Nordenstorm flyttade från Boden till Lund för att kunna gå Sveriges enda gymnasieprogram med inriktning på fysik. Lund är just nu en av världens mest spännande platser att plugga fysik på. Karl kom till Lund för två år sedan och var då en av de första eleverna på den spetsutbildning i fysik som startade på Polhemsskolan. Det innebär att han har dubbelt så mycket fysik på schemat som andra nat ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-07

Video: 5 personer som borde ha gått fordonsprogrammet på gymnasiet

Lyftkran, brandbil och gaffeltruck. Det finns många fordon du kan köra på fel sätt. Väldigt väldigt fel sätt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-14

Drömjobben där du behövs

Makeup-artist, frisör och modedesigner…drömyrken för många unga…eller? Hantverksprogrammet som utbildar till dessa yrken, är det program på gymnasiet som har tappat mest i popularitet de senaste åren. Nu varnas för brist på kompetens i textil- och modeindustrin. Hantverksprogrammet har drabbats hårdast av yrkesprogrammen minskade popularitet och antalet elever minskade med 22 procent mellan 2011 o ...
Läs mer